POKRENUTA OPERACIJA "JEDNOROG": Šta će se dogoditi u Velikoj Britaniji u narednih 10 dana

Novosti online

08. 09. 2022. u 20:48

OD trenutka zvaničnog saopštenja, zastave širom kraljevskih rezidencija, Vajthola i drugih vladinih zgrada biće spuštene na pola koplja, a veb stranica kraljevske porodice promenjena u crnu stranicu sa kratkom izjavom u kojoj se objavljuje smrt.

ПОКРЕНУТА ОПЕРАЦИЈА ЈЕДНОРОГ: Шта ће се догодити у Великој Британији у наредних 10 дана

Foto: Printskrin/Instagram

Vladine veb stranice se takođe menjaju i prikazuju crni baner.

Premijer je prvi član vlade koji daje izjavu.

U Bakingemskoj palati, tradicija je da se uramljena zvanična objava smrti pričvrsti na ogradu.

Vestminsterska opatija i katedrala Svetog Pavla će zvoniti u podne.

U Hajd parku i na Tauer Hilu očekuju se ceremonijalni pozdravi, a biće održan i nacionalni minut ćutanja.

Kralj Čarls će održati svoju prvu audijenciju kod premijera. On će se takođe sastati sa Erlom Maršalom kako bi zvanično potpisao sve planove sahrane, sa nekim detaljima državne sahrane, za koju se očekuje da će biti održana za 10 dana.

Čarls se obraća naciji.

Posmrtni pozdrav će biti ispaljen na Tover Hill.

Savet za pristupanje, koji uključuje visoke vladine ličnosti i privatne savetnike, sastaće se u palati Sent Džejms  u 10 sati ujutru na glavnom proglašenju novog kralja, koje se javno čita sa balkona u palati Sent Džejms. 

Dalji proglas će biti pročitan na Kraljevskoj berzi u Londonu.

Popodne će novi kralj imati audijencije kod premijera i kabineta, lidera opozicije, kenterberijskog nadbiskupa i dekana Vestminstera.

Počast će se odati u parlamentu.

Zastave će biti podignute na jarbol za Veće za pristupanje i ostati na punom 

koplja 24 sata pre nego što se ponovo vrate na pola koplja do dana nakon sahrane.

Dan D+2

Kovčeg odlazi iz Balmorala da bi se odneo putem do palate Holirudhaus. Odavanje počasti u parlamentu će se verovatno nastaviti. Velška zastava se vijori na pola koplja iz zamka Kardif. 

Dan D+ 3

Postoji svečana povorka od Holiruda duž Kraljevske milje do katedrale Svetog Džajlsa na službu kojoj prisustvuju članovi kraljevske porodice. 

Nakon te službe, katedrala Svetog Džajlsa se otvara za javnost na 24 sata tokom perioda ležanja u mirovanju, a ne ležanja u stanju, jer se to dešava u Londonu.

Prema planovima "Londonskog mosta", očekivalo se da će kralj Čarls otputovati u Vestminstersku palatu kako bi primio izraz saučešća. Tada je trebalo da leti za Edinburg. U svom prvom činu suverena, on će prisustvovati palati Holiroodhouse na ceremoniji ključeva, nakon čega će uslediti služba u katedrali Svetog Džajlsa. On će imati prvu audijenciju kod prvog ministra Škotske, a takođe će dobiti i izraz saučešća u škotskom parlamentu.

Dan D+4

U kasnim večernjim satima se očekuje da će kovčeg biti premešten na stanicu Edinburg Veverli, gde će zatim preko noći putovati kraljevskim vozom, a sledećeg jutra će stići na stanicu St Pancras u Londonu.

Kralj Čarls leti za Severnu Irsku gde bi trebalo da primi poruku saučešća u zamku Hilsboro i prisustvovaće katedrali Svete Ane u Belfastu na službi molitve i razmišljanja o životu kraljice Elizabete Druge.

Održaće se proba za procesiju kovčega pokojne kraljice od Bakingemske palate do Vestminster hola.

Gardisti paradiraju tržnim centrom tokom generalne probe sahrane kraljice majke 2002. Kraljičine sahrane će slediti sličan obrazac.

Gardisti paradiraju tržnim centrom tokom generalne probe sahrane kraljice majke 2002.

Dan D + 5

Očekuje se da kovčeg stigne u Bakingemsku palatu nekoliko sati pre velike ceremonije planirane u Londonu tog dana.

U prvom velikom ceremonijalnom događaju koji prethodi sahrani, kovčeg pokojne kraljice biće prenošen iz Bakingemske palate u Vestminstersku dvoranu tokom prvih pet dana ležanja u državi.

Očekuje se da će kovčeg biti nošen na lafetu. Po dolasku, biće kratka služba.

Kovčeg će biti postavljen na katafalku u sredini Vestminster hola, koji će biti otvoren za javnost 23 sata dnevno.

Dan D+6

Kovčeg je izložen.

Dan D+7

Kralj Čarls će otputovati u Vels da prisustvuje službi u katedrali Landaf u Kardifu, a zatim će posetiti velški Sened i dobiti izraz saučešća. Imaće audijenciju kod velškog prvog ministra.

U London će početi da pristižu odredi Komonvelta.

Dan D+8

Očekuje se da će kralj Čarls primiti generalne guvernere i premijere iz kraljevstva.

Dan D+9

Uoči sahrane, Čarls će poželeti dobrodošlicu stranim kraljevskim porodicama koje prisustvuju sahrani. Očekuje se da će VIP gosti iz inostranstva prisustvovati ležanju u državi.

Dan D+10

Državna sahrana biće održana u Vestminsterskoj opatiji. Kovčeg će biti prenet iz Vestminster Hola u procesiji do opatije. Biće dva minuta ćutanja širom nacije. Nakon jednočasovne službe, velika svečana povorka će ispratiti kovčeg do Hajd parka, gde će biti prebačen iz lafeta u državna mrtvačka kola i otputovati u Vindzor. Nakon procesije kroz Vindzor, u kapeli Svetog Đorđa, u zamku Vindzor, biće održana svečana služba tokom koje će kovčeg biti spušten u kraljevski trezor.

BONUS VIDEO:

LEGENDA NA TRONU: Pre 68 godina pred tv-kamerama krunisana je kraljica Elizabeta Druga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)