RAT U UKRAJINI: Ukrajinci pogodili preko 400 ruskih ciljeva HIMARS-om, rekao predsednik Združenog generalštaba američkih snaga

Novosti online

08. 09. 2022. u 07:19 >> 17:40

U TOKU je 197. Dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ukrajinska vojska pokušava da okruži Balakleju u Harkovskoj oblasti, međutim, ruska vojska je poslala rezerve u ovaj deo fronta. U toku su žestoke borbe.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинци погодили преко 400 руских циљева ХИМАРС-ом, рекао  председник Здруженог генералштаба америчких снага

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Mark Majli tvrdi da su Ukrajinci HIMARS-om pogodili preko 400 ciljeva

Ukrajina je pogodila preko 400 ruskih ciljeva raketnim sistemima HIMARS koje su im isporučile SAD, izjavio je danas general Mark Majli, predsednik Združenog generalštaba američkih snaga.

 - Vidimo stvarne i merljive rezultate Ukrajine u korišćenju ovih sistema. Na primer, Ukrajinci su pogodili preko 400 ciljeva sa HIMARS-om i oni su imali razarajući efekat - rekao je on novinarima u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn na jugu Nemačke, preneo je Rojters.

On je izjavu dao nakon sastanka ministara saveznika SAD na kome je bilo reči o tome kako Kijevu pružiti dugoročnu podršku u suprotstavljanju Rusiji.

Poslednje vesti iz Balakleje

Grad Balakleja u Harkovskoj oblasti se nalazi pod kontrolom ruske vojske, piše Sputnjik.

U narednim danima se očekuju novi napadi ukrajinske vojske;

U području sela Ševčenko se nastavljaju borbe. Obe strane popunjavaju redove.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Ruska avijacija oborila je ukrajinski lovac Su-25 u Nikolajevskoj oblasti;

- U delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga uništena su dva ukrajinska tenka, šest oklopnih vozila i više od 190 vojnika;

- Ruska vojska je uništila pet skladišta raketa i municije u Zaporoškoj oblasti, DNR, kod Balakleje u Harkovskoj oblasti;

- Ruska vojska je uništila protivvazdušnni sistem "Buk-M1" u Nikolajevskoj oblasti i radar u Dnjepropetrovskoj oblasti;

- Pripadnici 59. Brigade ukrajinske vojske u Nikolajevskoj oblasti zbog velikih gubitaka odbili su da ispunjavaju borbene zadatke.

Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je stigao u nenajavljenu posetu Kijevu, prenosi AFP.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski dron kamikaza napao Zaporožje

Administracija Energodara saopštila je da je izvršen pokušaj napada na zgradu administracije NE Zaporožje.

Prema njihovim tvrdnjama ukrajinski dron kamikaza je bacio eksploziv na zgradu administracije.

Erdogan: Putin je u pravu

Ankara želi da što pre počnu isporuke ruskog žita na svetska tržišta, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

- Putin je u pravu. Žito iz luka ne ide u siromašne zemlje, već u bogate. Glavni zadatak je da se nastave isporuke u države kojima su one potrebne. Pogrešno je da se žito šalje u zemlje koje su uvele sankcije. O tome ću razgovarati sa Putinom u Samarkandu. Treba što pre da počnu isporuke i ruskog žita - rekao je Erdogan na konferenciji za štampu sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem u Zagrebu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku izjavio da su samo dva od 87 brodova sa ukrajinskim žitom otišla u siromašne zemlje, dok je ogromna većina završila na zapadu.

Basurin: Najnovije vesti sa fronta u Donbasu

Ruska vojska utvrđuje svoja uporišta u oblasti grada Peski, i proširuje oblast delovanja prema Tonenkoju kako bi opkolili ukrajinske snage u Avdejevki, rekao je Eduard Basurin, predstavnik NM DNR.

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je rekao i da se vode žestoke borbe u stambenim naseljima Soledara.

Rogov o daljem radu NE Zaporožje

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vlaidmir Rogov naveo je nekoliko opcija daljeg rada Zaporoške nuklearke.

- Ili će biti hladno zamrznuta ili konzervisana ili će nastaviti rad - rekao je Rogov radiju "Komsomolska pravda".

On je istakao da, ako se zaustavi zaporoška nuklearka, biće nanesena velika šteta privredi i energetskoj bezbednosti regiona, hiljade ljudi u Energodaru će ostati bez posla.

- To nije najbolja opcija - rekao je predstavnik administracije Zaporoške oblasti.

Pentagon isporučio Kijevu "Ekskalibure"

Pentagon je isporučio Kijevu rakete "Eskalibur" sa GPS navođenjem, piše Blumberg, pozivajući se na budžetska dokumenta.

Kako pokazuju dokumenta, Pentagon će u ove svrhe potrošiti 92 miliona dolara iz sredstava koje je odobrio Kongres.

(Sputnjik)

Nariškin: Amerikanci će otezati sukob u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će iz sve snage otezati sukob u Ukrajini, uprkos ogromnim gubicima ukrajinske vojske i ekonomskim problemima u Evropi, rekao je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

Aleksandar Koc: Odbijeni ukrajinski napadi na Balakleju

Ruski ratni reporter Aleksandar Koc o situaciji u području Balakleje, Harkovska oblast:

Protivnik je tokom noći dva puta pokušao da uđe u Balakleju sa zapada, ali je oba puta bio odbijen. U gradu ostaju ruske jedinice.

Jutros su nastavljene borbe za selo Ševčenkovo. Protivnik pokušava da preuzme kontrolu nad auto-putem Čugujev-Kupjansk.

Južno od Balakleje, ukrajinska vojska nastavlja sa pokušajima da izađe na raskrsnicu u području sela Veselo i Kunje kako bi prekinula arteriju snabdevanja ruske vojske u Izjumu.

Ruska avijacija i artiljerija su veoma aktivne.

(Sputnjik)

Evakuacija civila iz Kupjanska

Zbog učestalog ukrajinskog granatiranja Kupjanska, Harkovska oblast, iz ovog područja se evakuišu žene i deca, saopštile su lokalne vlasti.

(Sputnjik)

Komisija danas o radu NE Zaporožje

Peti energoblok zaporoške nuklearke je zaustavljen, dok šesti blok radi ograničenim kapacitetom.

Komisija će danas doneti odluku o daljem radu Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je šef vojno-civilne administracije Energodara Aleksandar Volga.

Nova tura američke pomoći Kijevu

Američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće u četvrtak sa saveznicima iz G7, NATO i EU o daljoj pomoći Kijevu, javlja Blumberg.

Pentagon će u četvrtak saopštiti da će Ukrajini poslati oružje u vrednosti od 675 miliona dolara, uključujući i municiju za "himars", piše "Vašington post", pozivajući se na jednog zvaničnika.

Ukrajinski tenkovi nedaleko od Balakleje

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci ukrajinskih tenkova u oblasti Balakleje.

U pitanju su tenkovi T-72M1, koje su Ukrajini isporučeni iz Poljske.

IAEA: U granatiranju Zaporožja oštećen rezervni dalekovod

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je u jučerašnem granatiranju oštećen rezervni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini, koja je već izgubila sva četiri svoja redovna dalekovoda.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

Rojters navodi da su ukrajinski operativici obavestili stručnjake IAEA, koji su prisutni u nuklearnoj elektrani od prošle nedelje, da je jedna od tri rezervne linije između ZNPP i termoelektrane sada oštećena granatiranjem, dok su druge dve isključene.

IAEA je u utorak pozvala da se zaustavi granatiranje u blizini nuklearne elektrane Zaporožje i da se odmah uspostavi bezbednosna zona oko nje, u izveštaju objavljenom nakon inspekcije Zaporožja prošle nedelje.

Belgorod bez struje posle ukrajinskog napada?

Veći deo Belgoroda, ruskog grada koji se nalazi nedaleko od granice sa Ukrajinom, sinoć je ostao bez struje.

Uzrok je navodni napad ukrajinskih dronova na elektranu u tom gradu.

Putin: Ništa nismo izgubili od početka specijalne operacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nije i neće ništa izgubiti nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, navodeći da će zahvaljujući toj operaciji biti uklonjeno sve ono što Rusiju sprečava da napreduje.

- Da, postoji polarizacija unutar zemlje, ali to će doneti dobre rezultate jer sve nepotrebno, štetno, što nas sprečava da idemo napred, biće odbačeno - izjavio je Putin u sredu odgovarajući na pitanja posle obraćanja na plenarnoj sednici 7. Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin je rekao da sa stanovišta vojnih dejstava, Rusija nije ništa započela, već da samo pokušava da završi.

- Vojna dejstva započeli su 2014. nakon prevrata u Ukrajini oni koji su nastojali da suzbiju sopstveni narod, osam godina podvrgavajući ljude u Donbasu genocidu. Rusija je odlučila da odgovori recipročno, uradili smo to svesno, sva naša dejstva su usmerena na pomoć onima koji žive u Donbasu - istakao je on, preneo je Sputnjik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri