NAJNOVIJA IDEJA EVROPSKE UNIJE: Naterati ljude da jedu bube umesto mesa

Novosti online

04. 09. 2022. u 12:04 >> 12:05

EVROPSKA komisija udružila je snage sa levičarskim mejnstrim medijima kako bi propagirala da Evropljani treba da nauče da jedu bube, prenosi V4NA.

НАЈНОВИЈА ИДЕЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Натерати људе да једу бубе уместо меса

Foto: AP/Sara Spirković

Otkako je Evropska agencija za bezbednost hrane proglasila tri insekta pogodnim za ljudsku ishranu u junu 2021. godine, sve više organizacija i medija počelo je da promoviše prednosti evropskih građana koji koriste ishranu zasnovanu na insektima umesto mesa.

Evropska unija je toliko ozbiljno shvatila podršku jedenju insekata da blisko sarađuje i sa neprofitnom organizacijom "Međunarodna platforma insekata za hranu i hranu za životinje (IPIFF)", koja zastupa interese industrije uzgoja insekata, piše V4NA.

Glavna misija te organizacije je da promoviše širu upotrebu insekata kao alternativnog i novog izvora proteina pogodnih za ljudsku ishranu i stočnu hranu, kroz kontinuirani dijalog sa evropskim institucijama.

U protekloj godini, organizacija je objavila nekoliko publikacija o koristima koje bi mogle biti ostvarene ako bi prehrambena industrija brzo prešla na hranjenje zasnovano na insektima.

Jestivi insekti imaju dobro izbalansiran profil hranljivih materija i stoga zadovoljavaju ljudske potrebe u ishrani, tvrde u organizaciji. 

Međutim, zdrav način života nije jedina promotivna prednost novih namirnica, već činjenica da je za uzgoj takvih životinja potrebno mnogo manje energije i hrane. 

Jer trenutno je za proizvodnju jednog kilograma goveđeg mesa potrebno 15.500 litara vode, 20 kilograma stočne hrane i 250 m2 zemlje, dok se za proizvodnju jednog kilograma odgovarajućih insekata koristi samo 5 litara vode, 1,7 kg stočne hrane i 3,6 m2 zemlje. za ljudsku ishranu. 

Evropska unija je takođe podržala projekat u okviru programa Horizont 2020 vredan skoro 10 miliona evra, koji ima za cilj da prevaziđe barijere za hranu i hranu zasnovanu na insektima.

 Opšti cilj projekta je testiranje, pilot primena i prezentacija nedavno razvijenih tehnologija, proizvoda i procedura u cilju prepoznavanja visokog stepena tehnološke spremnosti.

Do 2025. godine 10 odsto životinjskih proteina biće zamenjeno proteinima insekata u stočnoj hrani i 20 odsto u ishrani ljudi, a da bi se to postiglo potrebno je hiljadu puta povećati i obim proizvodnje i broj radnih mesta u sektoru.

Inače, i Bi-Bi-Si i Gardijan su takođe napomenuli da bi konzumacija insekata bila poželjna sa stanovišta zaštite životne sredine i zaštite klime. Skrenuta je pažnja da klasična proizvodnja hrane, posebno proizvodnja mesa, troši energiju i šteti životnoj sredini. Takođe su istakli da, u poređenju sa velikim prostornim zahtevima domaćih životinja i njihovom proizvodnjom stočne hrane, bube ne zauzimaju mnogo zemlje, vode ili hrane.

Pored toga, za razliku od goveda, uzgoj insekata proizvodi manje gasova staklene bašte, a pošto se bube brzo razmnožavaju i imaju kraći životni vek, mogu se uzgajati u velikim količinama.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati