RAT U UKRAJINI: Erdogan govorio o statusu Krima, njegova poruka se neće svideti Rusima (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 08. 2022. u 07:14 >> 23:07

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini - 181. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ердоган говорио о статусу Крима, његова порука се неће свидети Русима (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Dnevni izveštaj ruskog Ministarstva odbrane

▪️ Kao rezultat ofanzive savezničkih snaga, uspostavljena je kontrola nad delom Nikolajevske oblasti površine 12 kvadratnih kilometara, napredovanje u dubinu odbrane neprijatelja u ovom pravcu iznosilo je 3 km, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je;

▪️ VKS Rusije su u rejonima naselja uništile do 200 ukrajinskih nacista iz brigada koje se nalaze na teritoriji DNR — Slavjansk i Konstantinovka;

▪️ Ruski PVO sistemi oborili su za dan ukrajinski lovac Su-27 kod Harkova i šest dronova u oblasti Harkova i DNR, presretnuto je 15 raketa MLRS u oblasti Harkova i Hersona;

▪️ Ruski artiljerci su za dan u Dnjepropetrovskoj oblasti uništili sedam ukrajinskih vodova MLRS i D-30 haubica Grad u DNR, kao i dve američke haubice M-777;

▪️ Ruska avijacija i artiljerija uništili su rakete ukrajinskog PVO sistema Buk-M1 u DNR, radarsku stanicu u oblasti Nikolajev, kao i američki radarski kompleks u oblasti Harkov;

▪️ Ruska avijacija i artiljerija pogodili su za dan 12 komandnih mesta ukrajinske vojske u oblasti DNR i Zaporožja;

▪️ Oružane snage Rusije izvršile su precizne udare na 2. mehanizovani bataljon 66. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u rejonu Novomihajlovke, bataljon je izgubio borbenu sposobnost;

▪️ SAD će poslati paket vojne pomoći Kijevu za 3 milijarde dolara.

Erdogan: Ankara odbacuje nezakonitu aneksiju Krima

Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Vraćanje Krima Ukrajini je suštinska potreba sa aspekta međunarodnog prava - poručio je Erdogan u videoporuci tokom drugog samita Krimske platforme.

U izveštaju agencije Anadolija se navodi da je Erdogan potvrdio da će Ankara nastaviti da podržava Krimsku platformu i rešavanje pitanja Krima mirnim putem.

Aksjonov o "Krimskoj platformi"

Učesnici "Krimske platforme" shvataju da Krim nikada neće prestati da bude deo Rusije, a sam događaj udaljava njegove učesnike od Krima, izjavio je lider republike Sergej Aksjonov.

- Ovo je parada političkih nakaza, drugačije se to ne može nazvati. Pored toga, taj pokret "Krimska platforma" udaljava učesnike od Krima sve više i više. Teme su bile predvidive – kako maksimalno naškoditi Rusiji, nama. Sve oni shvataju, kao i da Krim neće videti, kao ni svoje uši - izjavio je Aksjonov u emisiji „Solovjov uživo“.

Zelenski: Kijev neće prekid vatre

Kijev nije spreman za prekid vatre i ne planira da stabilizuje situaciju kako bi „umirio Rusiju“, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

- U ovom trenutku nismo spremni za prekid vatre. Objasnili smo da neće biti "Minska-3"... Stoga se država Ukrajina neće baviti stabilizacijom situacije tamo gde se sada nalaze trupe, kako bismo nekako smirili Rusku Federaciju - rekao je Zelenski na brifingu posle samita „Krimske platforme“.

- Pre zime, želimo... mnogo toga - dodao je Zelenski.

Zahvalnost ruskog ambasadora u CG

Vladislav Maslenikov, ambasador Rusije u Crnoj Gori, zahvalio se Tihomiru Burzanoviću i ostalim članovima Udruženja novinara Crne Gore na izraženom saučešću povodom ubistva Darije Dugine, kćerke poznatog ruskog filosofa.

- U ime ambasade Rusije i u svoje lično ime zahvaljujem vama i svim članovima UNCG na izraženom saučešću povodom tragične smrti u terorističkom napadu ruske novinarke i politikologa Darje Dugine, kćerke poznatog filozofa Aleksandra Dugina. Koristim ovu priliku da vam gospodine Burzanoviću ponovim izraze svog osobitog poštovanja - naveo je u pismu UNCG, Vladislav Maslenikov.

Zarobljeni Ukrajinac svedoči kako kako ga je komanda ostavila

 

Zelenski o ubistvu Darje Dugine - "To nas uopšte ne zanima"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da Kijev ne snosi odgovornost za ubistvo ruske novinarke Darje Dugine i da ga njena smrt ne zanima.

- To uopšte nije naša odgovornost. Ona nije državljanka naše zemlje i ne zanima nas. Takođe, nije se nalazila na teritoriji Ukrajine - rekao je Zelenski na pres konferenciji o rezultatima foruma ‘Krimska platforma’, koju je preko Jutjuba prenosio kabinet Zelenskog.

Zelenski traži ultimatum za Rusiju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je svetsku zajednicu da Rusiji postavi ultimatum kako bi ruska vojska napustila teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane.

Foto: AP

- Rusija mora da se povuče sa teritorije nuklearke. U pitanju je opasnost po ceo svet. Zato moraju da se povuku. Prinudno. Neophodno je izvršiti pritisak na Rusiju i postaviti joj ultimatum u ime međunarodne zajednice - izjavio je Zelenski tokom brifinga na samitu Krimske platforme.

Govoreći o planiranoj misiji IAEA na stanici, Zelenski je istakao da je Kijev spreman da pristane na posetu stručnjaka samo preko teritorije koju kontroliše, zapretivši da ako IAEA dođe u Energodar preko Krima, onda „IAEA više neće doći kod nas“.

TASS: Ukrajinci Himarsima gađali Popasnu

Ukrajinske snage bezbednosti napale su grad Popasnu u LNR koristeći američki bacače raketa HIMARS, saopštilo je predstavništvo LNR.

Nemci pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke snažno preporučuje građanima te zemlje da napuste Ukrajinu i da se uzdrže od putovanja.

Rusi tvrde da se priprema lažna medijska objava

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije tvrdi da Zapad planira medijsku objavu da Ruska Federacija navodno priprema sabotažu protiv jednog od brodova za prevoz žitarica.

Oklopnjaci za Kijev stižu iz Slovačke

Slovačka će pokloniti Ukrajini 30 borbenih vozila pešadije BVP-1, koja su proizvedena u Čehoslovačkoj po licenci SSSR-a, objavio je bratislavski list Pravda, pozivajući se na republičko Ministarstvo odbrane.

Oborena još jedna BPL iznad Krima

Još jedna bespilotna letelica koja je doletela u Sevastopolj oborena je iznad mora, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

- Sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su iznad mora. Oborena je bespilotna letelica. Sve je u redu, ostajemo mirni - napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu.

"Ukrajinu čeka teška zima"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Ukrajinu čeka teška zima i podsetio na obećanje Alijanse da će Kijevu pružiti dugoročnu podršku.

- Posvećeni smo dugoročnom partnerstvu sa Ukrajinom. Pomoći ćemo Ukrajini da pređe sa sovjetskih standarda naoružanja na standarde NATO, sprovede reforme u sektoru odbrane i bezbednosti, pomoći na putu oporavka. Predstojeća zima biće teška. Prema tome, moramo uspostaviti dugoročnu podršku Ukrajini, kako bi Ukrajina bila sačuvana kao suverena i nezavisna nacija - rekao je Stoltenberg tokom drugog samita Krimske platforme, koji se održava onlajn, prenosi agencija RIA Novosti.

Lavrov razgovarao sa Francuzima o Ukrajini

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

- U svetlu razgovora predsednika Rusije i Francuske 19. avgusta, šefovi diplomatija razmenili su mišljenja o situaciji u Ukrajini. Ruski ministar je pojasnio principijelne pristupe Rusije specijalnoj vojnoj operaciji koja je u toku - navodi se u saopštenju i dodaje da je poziv inicirala francuska strana, prenosi agencija TASS.

Iris-T stiže u Ukrajinu

PVO sistem „Iris-T“ biće isporučen Ukrajini u narednim nedeljama, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Zelenski: "Snažan odgovor ako Rusija napadne na Dan nezavisnosti"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi ruske snage mogle da pojačaju napade na Ukrajinu danas i sutra, kada Kijev obeležava Dan nezavisnosti, upozorivši Moskvu na snažan odgovor ukrajinskih snaga.

Zelenski je upozorio da bi Rusija mogla da pokuša "nešto posebno ružno" uoči sutrašnjeg Dana nezavisnosti, preneo je Rojters.

Na konferenciji za novinare sa gostujućim poljskim predsednikom Andžejem Dudom u odgovoru na pitanje novinara o mogućnosti ruskog raketnog udara na Kijev, Zelenski je rekao da postoji svakodnevna pretnja od napada i da ukrajinski obaveštajci sarađuju sa stranim obaveštajnim službama.

- Rusija to radi sve vreme. Mogu li da povećaju broj ovih napada? Da, mogu to da urade danas i sutra - rekao je Zelenski.

Rekao je da će Ukrajina, u slučaju napada na Kijev, učiniti isto što i do sada.

- Za mene kao predsednika, i za svakog Ukrajinca, Kijev, Černigov, Donbas, sve je isto. Ukrajinci žive tamo, kao i u Harkovu i Zaporožju - rekao je ukrajinski predsednik.

Kazao je da će odgovor biti isti za svaki ukrajinski grad koji bude na udaru Rusije.

- Ukoliko nas napadnu, dobiće moćan odgovor - poručio je on i dodao da će svakim danom taj odgovor postajati sve jači i jači.

Foto: AP

Podoljak: "Tok rata će se menjati"

Mihail Podoljak, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog, tvrdi da će obezbeđivanje Kijevu 50 američkih višestrukih raketnih sistema HIMARS u vrednosti od 200 miliona dolara navodno promeniti tok specijalne operacije u Ukrajini.

- Jedan sistem HIMARS - 4 miliona dolara. Pedeset sistema - 200 miliona dolara + municija... Ovo nije ogroman novac, već nešto što će potpuno promeniti tok ovog rata - napisao je Podoljak na Tviteru.

Kulemzin: "Troje poginulih u ukrajinskom granatiranju Donjecka"

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju centra Donjecka porastao je na tri, izjavio je danas gradonačelnik Aleksej Kulemzin, prenosi agencija RIA Novosti.

Prethodno su ruski mediji javili da je zgrada administracije lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina u Donjecku oštećena tokom ukrajinskog granatiranja, u kojem je najmanje jedna osoba poginula, a dve su povređene.

Kako je saopštio štab teritorijalne odbrane DNR, u upravnoj zgradi lidera DNR izbio je požar.

- U granatiranju NATO artiljerije oštećen je i hotel Central u ulici Artjoma i upravna zgrada lidera DNR, gde je izbio požar - navodi se u saopštenju štaba teritorijalne odbrane samoproglašene republike objavljenom na Telegramu.

Izvršen pokušaj atentata na Telegina

Izvršen je pokušaj atentata na zamenika načelnika odeljenja za unutrašnju politiku Hersonske oblasti Igora Telegina.

Zvaničnik je živ, rekao je zamenik načelnika vojno-građanske administracije regiona Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, u njegovoj blizini je eksplodirala improvizovana eksplozivna naprava.

"Nećemo prihvatiti ništa što je protivno našim interesima"

Specijalna ruska vojna operacija u Ukrajini potvrđuje da Rusija preduzima sve mere za zaštitu svojih interesa, izjavio je u intervjuu za televizijski kanal RT Arabik zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Prema njegovim rečima, ako interesi Rusije budu dovedeni u opasnost, onako kako se to dogodilo u situaciji s Ukrajinom, „Moskva će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti svoje interese“.

- Specijalna vojna operacija u Ukrajini koja je u toku i koja protiče veoma uspešno predstavlja jasno svedočanstvo o tome da nećemo prihvatiti ništa što bi ugrožavalo našu bezbednost - rekao je Rjabkov i naglasio da Rusija nikada neće biti ničiji vazal.

Govoreći o odnosima Rusije sa SAD, diplomata je istakao da Moskva održava dijalog i da čuva diplomatske kanale komunikacije s Vašingtonom.

FOTO: EPA

Oboren ukrajinski SU-27

Oboren još jedan ukrajinski Su-27, Marinka skoro oslobođena, dok se steže obruč oko Avdejevke - glavni događaji sa ukrajinskog fronta od Ministarstva odbrane Rusije, prenosi Sputnjik.

- Na Hersonsko-Nikolajevskom pravcu, u području Aleksandrovke, ruska vojska je razbila jedinice 28 brigade ukrajinske vojske i izašla na administrativnu granicu Nikolajevske oblasti;

- Ruska vojska se sa tri strane blokirala elitnu jedinicu ukrajinske vojske, 214 bataljona "OPROF" i planski je uništava;

- Ruska vojska kontroliše 75 odsto Marinke.

- Steže se obruč oko Avdejevke;

- Naselje Komsomoljsko je oslobođeno, uspostavljena je kontrola nad teritorijom Nikolajevske oblasti površine 12 kvadratnih kilometara;

- U oblasti Artjomovska, savezničke snage su napredovale blizu naselja Zajcevo - važnog centra odbrane grada

- Jedan od bataljona 66. ukrajinske brigade pretrpeo je velike gubitke u rejonu Novomihajlovke u DNR, vojska je napustila položaje i pobegla;

- Kod sela Rogan, Harkovska oblast, uništen je kontrabaterijski radarski kompleks američke proizvodnje;

- Pogođene su tačke raspoređivanja aeromobilnih i desantno-desantnih brigada u rejonima Slavjanska i Konstantinovke, eliminisano je do 200 ukrajinskih nacista;

- Tokom kontrabaterijske borbe, dve američke haubice M777 su uništene u rejonu Marganec Dnjepropetrovske oblasti;

- Ukrajinski avion Su-27, kao i šest dronova oboreni su u poslednjih 24 časa.

 

Ruska vosjka razbila jedinice 28. brigade ukrajinske vojske

Na Hersonsko-Nikolajevskom pravcu, u području Aleksandrovke, ruska vosjka je razbila jedinice 28. brigade ukrajinske vojske i izašla na administrativnu granicu Nikolajevske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska se sa tri strane blokirala elitnu jedinicu ukrajinske vojske, 214 bataljona "OPROF" i planski je uništava.

Ukrajinska vojska granatirala zgradu administracije lidera DNR Denisa Pušilina

Dopisnik "Izvestije" Aleksandar Safiulin saopštio je da su ukrajisnke snage granatirale zgradu administracije lidera DNR Denisa Pušilina.

 

Ima poginulih i ranjenih.

 

Sam Pušilin se nalazi na bezbednom.

Napad je izveden projektilima kalibra 155 milimetara.

 

Čavušoglu: Jedan broj zemalja NATO ne želi kraj rata u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da među državama Zapada i NATO-a postoje one koje ne žele da se sukob u Ukrajini završi.

Čavušoglu je rekao da ne želi da kaže koje su to zemlje, ali da to dobro zna generalni sekretar UN.

- Postoje zemlje na Zapadu koje žele da se rat nastavi, među kojima su i države članice NATO. Ne mislim samo na SAD, mislim na zemlje članice NATO - rekao je Čavušoglu u intervjuu za TV kanal Haber Global, a prenosi agencija TASS.

Prema rečima šefa turske diplomatije, bilo je i onih zemalja koje su želele da sabotiraju sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka, ali da to nisu bile Sjedinjene Američke Države.

- SAD su doprinele zaključenju sporazuma o žitu, uključujući ukidanje ograničenja na izvoz ruskog đubriva, deblokadu luka i ukidanje ograničenja na bankarske operacije - rekao je Čavušoglu.

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su sedam granata kalibra 155 mm na centralni Vorošilovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju. Prema preliminarnim informacijama, u centru Donjecka ima mrtvih i ranjenih.

Više od 3,6 miliona izbeglica stiglo je u Rusiju iz Ukrajine

Više od 3,6 miliona izbeglica stiglo je u Rusiju iz Ukrajine i Donbasa od februara, izjavio je za TASS neimenovani izvor iz agencija za sprovođenje zakona.

- Prema najnovijim podacima, 3,6 miliona ljudi, uključujući 576.000 dece, prešlo je rusku granicu - rekao je izvor.

U privremenim skloništima nalazi se 33.500 ljudi, dok su ostali kod rodbine ili su se na drugi način snašli za smeštaj. 

Još jedan brod isplovio iz luke Černomorsk

Još jedan teretni brod sa prehrambenim proizvodima isplovio je danas iz luke Černomorsk, rečeno je novinarima u turskom Ministarstvu odbrane.

- Jutros je još jedno plovilo napustilo luku Černomorsk u Ukrajini. Pored toga, danas će biti pregledana tri plovila koja se kreću iz Ukrajine i tri koja plove ka toj zemlji - naveli su iz Ministarstva.

Nekoliko dokumenata potpisano je 22. jula u Istanbulu sa ciljem da se reši pitanje isporuke hrane i đubriva na svetska tržišta. Prema memorandumu Rusije i UN, organizacija radi na ukidanju ograničenja Rusiji koja ometaju izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Drugi dokument predviđa mehanizam za izvoz žitarica iz luka u Crnom moru koje kontroliše Ukrajina.

Sporazum Rusije, Turske, Ukrajine i UN pruža mogućnost uspostavljanja zajedničkog koordinacionog centra za proveru brodova koji prevoze žitarice kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja i izbjegle bilo kakve skrivene radnje, piše TASS.

Ukrajinski mediji: "Rusija izvršila nove udare u regionu Zaporožja"

Rusija je izvela artiljerijske i vazdušne udare u regionu Zaporožja, saopštio je danas ukrajinski Generalštab, a nove borbe u blizini najveće nuklearne elektrane u Evropi obnavljaju strah od katastrofalnog nuklearnog incidenta, prenosi Rojters.

Ukrajina je saopštila da je Rusija gađala artiljerijom i izvela vazdušne udare u nekoliko gradova u regionu Zaporožja, gde su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu, ubrzo nakon što su izvršile napad na Ukrajinu 24. februara.

Artiljerijska i raketna vatra u blizini kompleksa nuklearnih reaktora Zaporožje, na južnoj obali reke Dnjepar, dovela je do poziva na demilitarizaciju tog područja.

Ukrajinci koji žive u blizini strahuju da bi granate mogle da pogode jedan od šest reaktora elektrane, što bi izazvalo katastrofalne posledice, navodi Rojters.

Obe strane optužuju se međusobno za česta granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, a Kijev tvrdi da je Moskva tu stacionirala trupe i vojnu opremu, dok Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu da gađa Zaporožje dronovima.

Volodin: "Suđenje ukrajinskoj vojsci treba da bude javno"

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin smatra da bi suđenje ukrajinskoj vojsci trebalo da bude javno.

- Uskoro će se održati tribunal nad nacistima. Pred njim treba da se pojave ratni zločinci koji su ubijali, silovali, uništavali i držali u strahu civilno stanovništvo Donbasa. Važno je da suđenje bude javna - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

On je istakao da svi čekaju suđenje, osim predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji ga smatra neprihvatljivim“ i „poslednjom linijom“ u pitanju pregovora sa Rusijom.

Foto: Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

Velika podrška građana Rusije specijalnoj operaciji

Građani Rusije su se već do sredine marta odredili prema specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini - samo 10 odsto je od tada promenilo svoje mišljenje, saopštio je Sputnjiku generalni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja VCIOM Valerij Fedorov.

- To (odnos prema operaciji) se menjao tokom prve tri-četiri nedelje - od kraja februara do sredine marta. Rekao bih da su se tada odredili. Krenuli smo sa oko 65 odsto podrške, dok je 25 odsto bilo protiv - rekao je Fedorov.

Već sledećeg meseca mnogi Rusi su počeli da menjaju svoje mišljenje, precizirao je generalni direktor VCIOM.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

SAD poziva svoje građane da napuste Ukrajinu

Stejt department i ambasada SAD u Kijevu pozvali su američke građane koji se još uvek nalaze na teritoriji Ukrajine da odmah napuste zemlju, saopštila je agencija AP.  

Stejt department smatra da postoji mogućnost aktiviranja ratnih dejstava u Ukrajini. Saopštenje Stejt departmenta je zasnovano na zaključcima američkih obaveštajnih službi.

Foto AP

Duda stigao u Kijev

Poljski predsednik Andžej Duda doputovao je u Kijev na razgovore sa Zelenskim, rekao je Pavel Šrot, šef kabineta predsednika Poljske.

Prema njegovim rečima, Dudina poseta Kijevu „podrazumeva pregovore o podršci Ukrajini u vojnom smislu“.

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

Ukrajinski poljoprivredni izvoz prepolovljen od početka rata

Izvoz ključnih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda opao je za skoro polovinu od početka ruskog napada u februaru ove godine u odnosu na isti period 2021, jer su zbog borbi luke bile blokirane, a ogromne količine useva su ostale nepožnjevene ili uništene.

Poljoprivredni izvoz Ukrajine je pao između 24. februara i 15. avgusta ove godine na 10 miliona tona sa oko 19,5 miliona tona u istom periodu prošle godine, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede objavljeni kasno sinoć, prenosi Rojters.

Predviđa se da će žetva žitarica u 2022. pasti na oko 50 miliona tona sa prošlogodišnjih rekordnih 86 miliona tona.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Terehov: Ruske snage granatirale Harkov, nema povređenih

Ruske snage jutros su granatirale Harkov, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Naveo je da je pogođena privatna kuća i da, prema dosadašnjim informacijama, nema povređenih, prenosi Unian.

Vlasti Zaporoške oblasti prikupile materijale koji dokazuju da Ukrajina granatira NE Zaporožje

Vlasti Zaporoške oblasti prikupile su sve materijale koji dokazuju da ukrajinska vojska granatira nuklearku Zaporožje i spremna je odmah da ih pošalje UN, saopštio je Sputnjiku član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.

- Mi smo prikupili celokupnu bazu dokaza i može se odmah poslati u UN. Ceo svet treba da sazna o umešanosti kijevskog režima u granatiranje nuklearne elektrane - rekao je Rogov.

Ukrajina priprema "moćan dokument"?

Kabinet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog obećao je „veoma moćan“ dokument o bezbednosnim garancijama za tu zemlju do kraja avgusta, pišu lokalni mediji.

Foto: Facebook/Volodimir Zelensьkiй

Bivši predsednik Vrhovne Rade: Treba konfiskovati ruski gas koji teče kroz Ukrajinu

U Kijevu su predložili da uzimaju ruski gas, koji je u tranzitu kroz Ukrajinu, i samostalno ga prodaju EU.

Ovo je na društvenim mrežama izjavio bivši predsednik Vrhovne Rade, poslanik Dmitrij Razumkov.

On smatra da je gas koji se transportuje do granice sa Evropskom unijom ruski, te da potpada pod zakon o konfiskaciji ruske imovine.

- Da vas podsetim da je konfiskacija ruske imovine naša zakonska obaveza - citiraju RIA Novosti Razumkova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!