BRITANSKI MEDIJI: Predviđanja o novom građanskom ratu u SAD više nisu buncanje ludaka

Novosti online

21. 08. 2022. u 21:17

U AMERIČKOM društvu raste nepoverenje u demokratske institucije. Štaviše, mnogi građani kupuju oružje i priznaju da su spremni da ga upotrebe protiv svojih političkih protivnika. Prema mišljenju stručnjaka, sve ovo ukazuje da je zemlja na ivici novog unutrašnjeg sukoba, piše britanski list Gardijan.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Предвиђања о новом грађанском рату у САД више нису бунцање лудака

Foto: Profimedia

Ranije je dr Garen Vintemut, koji je osnovao centar za proučavanje nasilja vatrenim oružjem u Kaliforniji, ismevao upozorenja o predstojećem građanskom ratu u Americi, nazivajući ih „buncanjem ludaka“, piše Gardijan.

 - U januaru 2020. prodaja oružja je naglo porasla. Ljudi i dalje kupuju oružje kao ludi - prenose mediji.

Ankete pokazuju da više od polovine Amerikanaca očekuje građanski rat u Sjedinjenim Državama u narednih nekoliko godina.

Prema istraživanjima, svaki peti Amerikanac veruje da je političko nasilje opravdano u nekim okolnostima. 

Pored toga, oko 40% je reklo da je spremno da odustane od demokratije kako bi na čelu države dobili snažnog lidera.

 - U kombinaciji sa prethodnim istraživanjima, ovi nalazi ukazuju na kontinuirano otuđenje i nepoverenje u američko demokratsko društvo i njegove institucije. Značajne manjine stanovništva odobravaju nasilje, uključujući i smrtonosno nasilje, da bi se postigli politički ciljevi - zaključuje se u izveštaju.

Porast nasilnih pretnji je pogoršan porastom prodaje oružja.

 - Šta se dešava kada uzmete društvo koje se sve više plaši za svoju budućnost, sve više i više se polarizuje, sve više i više ljuti na sebe, a u taj koktel dodate gomilu oružja? - retoričko je pitanje.

BONUS VIDEO:

NEĆEMO ZABORAVITI, NEĆEMO OPROSTITI: Poruka na ambasadi SAD-a u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)