JAPAN U STRAHU: Država razmatra raspoređivanje 1000 projektila dugog dometa zbog novih pretnji

Novosti online

21. 08. 2022. u 16:59

JAPAN razmatra raspoređivanje 1000 krstarećih projektila dugog dometa kako bi se odbranio od rastuće pretnje iz Kine, izvestile su novine "Jomiuri".

ЈАПАН У СТРАХУ: Држава разматра распоређивање 1000 пројектила дугог домета због нових претњи

Foto: Tviter printskrin/@detresfa_/EPA

Ministarstvo odbrane ramišlja da rasporedi svoje rakete "Tip 12" koje se lansiraju sa zemlje i da poveća njihov domet sa oko 200 kilometara na više od 1000 km. Rasporedili bi ih na svoja udaljena jugozapadna ostrva i regiju Kjušu, pišu japanske novine pozivajući se na neidentificirane vladine izvore.


Projektili bi se takođe modifikovali tako da se mogu lansirati sa broda i iz vazduha. Sa više opcija lansiranja i proširenim dometom, lakše bi dospeli do Kine i Severne Koreje.

Ideja o proširenju dalekometnih raketnih kapaciteta zaživela je nakon što je Kina ranije ovog meseca prvi put lansirala pet balističkih projektila u vode u blizini japanske Okinave. Ta lansiranja su bila deo velikih vojnih vežbi oko Tajvana, za koje je Peking rekao da su odgovor na posetu Nensi Pelosi.

Japan, koji postepeno menja svoj pacifistički posleratni ustav u kojem se izričito spominje vojska samo za samoobranu, povećao je svoje vojne izdatke i zauzeo odlučniju vojnu strategiju poslednjih godina. Ipak, suzdržali su se od postavljanja projektila dugog dometa,a prema japanskim medijima čini se da se i to menja.


BONUS VIDEO: Dejstvo ruske artiljerije
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave