NEMA OGRANIČENJA ZA RUSE: Razlozi zbog kojih Kipar i Grčka nisu zabranili izdavanje viza Rusima

K.L.S.

20. 08. 2022. u 18:16

NAKON što je stalni sekretar kiparskog ministarstva spoljnih poslova Kornelios Korneliju rekao da bi zabrana za izdavanje viza Rusima bila odluka "u pogrešnom pravcu", a Politiko preneo, ostalo je pitanje zbog čega je doneta takva odluka.

НЕМА ОГРАНИЧЕЊА ЗА РУСЕ: Разлози због којих Кипар и Грчка нису забранили издавање виза Русима

Foto: AP/ Sara Spirković

Kipar i Grčka jasno su se usprotivili zabrani izdavanja turističkih viza Rusima iz nekoliko razloga.

Zvaničnici, pre svega, smatraju da zabranom ne bi dobili ništa, a izgubili bi preko 25 odsto turista koje čine upravo Rusi.

Primećeno je da ostrvske vlasti izdaju vize čak i turskim državljanima  jer veruju u potrebu održavanja kontakata među ljudima.

Kipar i Grčka nisu želeli da apriori podrže i sprovedu odluku o zabrani izdavanja turističkih viza građanima Rusije jer smatraju da sami građani nemaju ama baš nikakvu odgovornost za političke i vojne prilike u Ukrajini.

Time su odbacili pozive ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da uvede takvo ograničenje.

Sem toga, na teritoriji Kipra i Grčke postoje čitave porodice poreklom iz Rusije i vlasti Kipra, a i Grčke, ne žele da se ogluše o ljudsku potrebu da ti ljudi kontaktiraju sa svojim porodicama.

 - Glavno oružje je evropsko jedinstvo, a naši partneri moraju da poštuju osetljivost drugih po ovom pitanju - zaključio je ministar spoljnih poslova Kornelios Korneliju.

On podseća kako je kiparska vlada, uprkos visokim ekonomskim gubicima, podržala pooštravanje sankcija Rusiji.

Ali dok su ograničenja primorala mnoge kompanije da napuste teritoriju, lokalni zvaničnici kažu da u zemlji raste broj ruskih, beloruskih i ukrajinskih preduzetnika.

Prema rečima zvaničnika, većina posetilaca u Grčkoj ove godine bili su Rusi, pa s toga ne vide razlog zbog kog bi ljudima koji žele da posete njihovu zemlju to onemogućili.

BONUS VIDEO:

ISTORIJSKI LET: Strelka i Belka pre 62 godine bile prvi svemirski putnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna