ZALEĐENO "RUSKO" POLUOSTRVO: RT Sen Žan Kap Fera, raj između Monaka i Nice, "najruskija" oaza u Francuskom mediteranu

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

14. 08. 2022. u 16:00

ČELA sakrivenog od jakog sunca slamnatim šeširom navučenim na veđe, iznad okruglih naočara i kratke sede brade, zavaljen u ležaljci u beloj košulji i lanenim pantalonama, upijao je Anri Matis mediteranske predele koje je kasnije pretakao u svoja platna s borovinom i maslinjacima, sedeći u hladu plaže Paloma na rajskom poluostrvu Sen Žan Kap Fera između Nice i Monaka.

ЗАЛЕЂЕНО РУСКО ПОЛУОСТРВО: РТ Сен Жан Кап Фера, рај између Монака и Нице, најрускија оаза у Француском медитерану

Foto Arhiva

Šetao je redovno do nje puteljkom uz stene od vile Lu Mandiju u Staroj luci, gde je odsedao. Ovu plažu u mapu neizostavnih mesta u kojima treba uživati upisivali su i Žan Kokto, Vinston Čerčil, Rodžer Mur, Šon Koneri, Elton Džon, Tom Kruz...

Sa Paloma plaže pruža se beskrajni pogled na zaliv ispod srednjovekovnog seoceta Ez i na gradić čije ime sve govori - Bolije, odnosno, u prevodu, "lepo mesto na moru". Postoje na ovom polustrvu, sa svega hiljadu i po duša, koje se prostire na samo dva i po kvadratna kilometra, i vila Rotšildovih, muzej i botanička bašta, svetionik i katolička crkva Svetog Jovana Krstitelja, danas tu na otvorenom izlaže i francuska skulptorka Lorans Žank, ali je poslednjih decenija poznato pre svega po izuzetno luksuznim vilama, među čijim vlasnicima ima mnogo ruskih milijardera opčinjenih mirom, tišinom i opojem sa Matisovih slika. Šezdeset odsto od oko dve hiljade stambenih jedinica ovde predstavljaju vikendice. I to kakve!

Foto Arhiva

Među onima za koje se pretpostavlja da pripadaju Rusima su i Trijanon, mala replika Versaja među jelama, Palimur, podignuta na stenama, ili raskošna Šošana. Rusi su kupili i bivši zoološki vrt, čiju su glavnu zgradu transformisali u luksuznu vilu ili, na primer, zdanje Santo Sospir, koje je dekorisao Žan Kokto. Ili vilu Nelkot, u kojoj su "Rolingstounsi" svojevremeno snimili album Exile on Main Street. Mnoge su registrovali na svoje ime, ali i na porodice, firme ili komplikovanim transakcijama preko poreskih rajeva. Vrede i preko pedeset miliona. Među vlasnicima pominju se Aleksandar Ponomarenko, Arkadij Rotenberg, Viktor Rašnjikov... Ima ih još puno. Ovaj rt nazvan je u žargonu "poluostrvo ruskih bogataša" i važi za "najslovenskiji rt u francuskom Mediteranu."

Foto Arhiva

Na ovim luskuznim zdanjima danas su spušteni zastori. Francuske vlasti "zaledile" su do sada sedam vila na ovom poluostrvu, za koje je utvrđeno da pripadaju osobama bliskim ruskom predsedniku, u okviru zapadnih sankcija uvedenih zbog rata u Ukrajini. Niko ne zna kada će biti "odleđene". U zalivu sada nema njihovih jahti, koje su blagovremeno prebačene na sigurnije destinacije.

Foto Arhiva

Od svega, značajno trpi lokalna privreda. Veliki broj preduzetnika održavao je ove vile, snabdevao ih hranom, uređivao vrtove, opsluživao brodove. Od ruskih vlasnika živeli su butici, restorani, barovi... Danas je sve to dovedeno u pitanje. Zabrinuti zbog svega što se dešava, meštani nerado govore o situaciji, čekajući lepša vremena.

Danas ovde nema automobila s ruskim tablicama. Zato su ih zamenile ukrajinske.

Poluostrvom krstare skupi džipovi i limuzine s registracijama iz Ukrajine onih koji su uspeli da sumornu stvarnost ratom zahvaćene zemlje, za trenutak ili duže, zamene mediteranskim suncem. Među njima je najviše žena i dece. Čuje se, međutim, tu i tamo, na ulicama seoceta ili na plažama, poput Palome, i ruski, izgovoren tiho, u porodičnim razgovorima, daleko od znatiželjnih ušiju. I ranije su bili veoma diskretni, a kamoli sada. Svi čekaju bolje dane, pa da Sen Žan Kap Fera ponovo bude kao što je bio.

Foto Arhiva

LEŽALjKA 60 EVRA

IZNAJMLjIVANjE ležaljki na nekima od plaža u Sen Žan Kap Feri dostižu, u prvom redu, i cenu od 60 evra na dan. Brancin za dve osobe prelazi 100 evra, dok je orada 90. Za stek treba izdvojiti četrdesetak evra, a za špagete s jastogom blizu šezdeset. Za one s plićim džepom, rižoto sa šparglama košta 26. Uveče, na ovdašnje plaže dolaze mladi s nargilama iz Nice, dok tokom dana u delu ostavljenom za "običan svet" živahni klinci, kao i drugde, besomučno i razdragano udaraju naduvane lopte i uz radosnu ciku uskaču u tople talase.

Foto Arhiva

VILA 200 MILIONA

BOGATI Ukrajinci takođe vole ovaj krajolik. Među onima koji poseduju nekretnine na rtu Sen Žan Kap Fera je i Rinat Ahmetov, vlasnik fudbalskog kluba Šahtjor iz Donjecka, koji je vilu "Kedar" pre tri godine kupio za, kažu, dvesta miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna