CENA SUKOBA STIŽE KIJEVU NA NAPLATU: Iz kabineta Zelenskog tvrdnje da Ukrajina sada vodi "kreativan rat"

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

10. 08. 2022. u 07:00

NAJAVE kontranapada ukrajinske vojske na Herson bile su deo informativno-psihološke operacije.

ЦЕНА СУКОБА СТИЖЕ КИЈЕВУ НА НАПЛАТУ: Из кабинета Зеленског тврдње да Украјина сада води креативан рат

Ukrajinski vojnici u okolini Nikolajeva, Foto AP

Ukrajina danas vodi "kreativni rat", a glavni zadatak je demoralizacija ruske vojske, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Ispada tako da su u Kijevu ovim najavama varali ne samo Ruse nego i zapadne novinare i političare. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je u julu u intervjuu britanskom "Tajmsu" kazao da je predsednik Vladimir Zelenski naredio svojim jedinicama da oslobode južni deo zemlje. Tada je Reznikov govorio o velikoj mobilizaciji vojnika koji će biti naoružani zapadnom tehnikom. A potpredsednica vlade Irina Vereščuk je čak pozvala civile da napuste jugoistočne teritorije zbog ukrajinskog kontranapada da ne bi stradali.

I dok ukrajinsko rukovodstvo vodi "kreativni rat", ruska vojska zauzima mesto po mesto, grad po grad, gde se kasnije organizuje administracija lojalna Moskvi. To je razlog što na Zapadu sve više postavljaju pitanje da li se baca u crnu rupu pomoć koju šalju Ukrajini.

Ukrajina ima i sve veće finansijske probleme a zapomaganje predsednika Zelenskog kao da više ne čuju oni koji su mu samo pre par meseci obećavali pomoć "koliko god bude trebalo". Niko se na Zapadu ne uzbuđuje na to što Kijev ima probleme kako da isplati penzije i plate, kao i da nahrani izbeglice. Oslanjajući se na kijevske izvore, agencija Rojters je objavila podatak da je mesečni deficit ukrajinskog budžeta pet milijardi dolara zbog troškova za naoružanje i zbog smanjenja priliva od poreza.

Amerikanci su u junu preko svoje agencije za međunarodni razvoj USAID dali Ukrajini 1,3 milijardu dolara, a u julu 1,7 milijarde i u avgustu planiraju da daju tri milijarde dolara. Vašington više voli da Kijevu daje pomoć slanjem vojne tehnike i municije jer tako zapošljava svoju vojnu industriju. Pentagon je najavio da će dati novu pošiljku vojne pomoći u vrednosti od milijardu dolara.

Kijev je razočaran što su u Vašingtonu već kazali da će poslati samo municiju za "hajmerse" ali ne i lansere, tj. višecevne dalekometne precizne bacače. Ukrajina je dobila iz SAD 16 takvih višecevnih bacača i u Pentagonu smatraju da su poslali dovoljno "hajmersa" iako su američki kongresmeni za vreme boravka u Kijevu obećali da će dati još trideset sistema. Inače, domet "hajmersa" zavisi od toga kakve se koriste rakete. Domet onih koje sada imaju Ukrajinci je do 80 kilometara, a oni bi želeli one koji su efikasni i do 300 kilometara. Ti sistemi koordinate za svoje ciljeve dobijaju od američkih obaveštajnih službi koje prate situaciju preko satelita i špijunskih aviona koji lete iznad neutralnih voda u Crnom moru.

Ruska vojska je juče raketirala skladišta municije u gradu Uman u Čerkaskoj oblasti.

Navodno da je uništeno više od trista raketa za "hajmers".

Ukrajinska vojna obaveštajna služba objavila je snimak hapšenja na ulici dva muškarca koja su navodno radila za rusku obaveštajnu službu i čiji je zadatak bio da organizuju atentat na ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznika i šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova, kao i jednog od lidera nacionalističkog bataljona "Azov" Sergeja Korotoga. Navodno da su za svaki atentat Rusi bili spremni da plate i do 150.000 dolara.

Predsednik Ukrajine Zelenski u intervjuu "Vašington postu" pozvao je zapadne zemlje da zabrane svim građanima Rusije ulazak na njihovu teritoriju. Zelenski smatra da građane Rusije treba izolovati od celog sveta jer su odgovorni za to što se događa u Ukrajini pošto su izabrali rukovodstvo koje imaju. Zelenski misli da bi takve sankcije bile najefikasnije.

Bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev je komentarišući izjavu Zelenskog kazao da je slična nekadašnjim Hitlerovim.

- Glavni ukrajinski klovn predložio je da se proglasi celi ruski narod odgovornim.

Poslednji put takve ideje je pokušao da realizuje Hitler, a to govori kakva je vlast u Ukrajini - kazao je Medvedev.

Tri baltičke države bivše sovjetske republike Estonija, Letonija i Litvanija su zaustavile na neodređeno vreme izdavanje viza građanima Rusije.

Oružje i municija sa Zapada samo pristižu, Foto AP

Uprkos takvim izjavama Zelenski želi da se sretne sa Putinom. Predsednik Ukrajine je izjavio da je spreman da dođe na samit G-20 u Indoneziji ukoliko bi se tamo sreo sa ruskim liderom. Ali još uvek je pitanje hoće li Putin uopšte putovati na Bali na samit G-20 koji bi trebao da se održi 15. i 16. novembra.

Ukrajinska kompanija "Ukrtransnafta" zaustavila je protok ruske nafte po južnoj grani naftovoda "Družba" koji vodi ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Na drugoj strani, tranzit preko Belorusije ka Poljskoj i Nemačkoj je nastavljen. Ukrajinska kompanija insistira na 100-procentnom plaćanju unapred za njene usluge transporta nafte, ali Rusija ne može da plaća tranzit zbog sankcija EU. Poslednja uplata Moskve je vraćena u skladu sa sedmim paketom sankcija.

Šta Rusi misle o ratu u Ukrajini

NAJNOVIJE sociološko istraživanje u Rusiji je pokazalo da 62 odsto njenih građana smatra da se specijalna operacija u Ukrajini odvija "manje-više uspešno". Suprotno misli oko 19 odsto. Da se specijalna operacija "otegla" misli 33 odsto anketiranih. Ako bi Putin naredio da se krene u osvajanje Kijeva, oko 60 odsto ispitanika bi podržalo odluku, dok je 26 procenata protiv toga. I na kraju, za produženje vojne operacije je 52, a da je vreme za pregovore smatra 38 odsto ispitanika.

RUSKE ŽRTVE

ZAMENIK ministra odbrane SAD zadužen za politička pitanja Kolin Kal kaže da Pentagon procenjuje da je do sada u ratu u Ukrajini ukupno poginulo ili ranjeno od 70.000 do 80.000 ruskih vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)