ZELENSKI ZOVE NA EVAKUACIJU SA ISTOKA: Ukrajinski vojni i državni vrh smatraju da je najvažnije sačuvati strateški važne gradove u Donbasu

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

01. 08. 2022. u 06:20

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je na obaveznu evakuaciju stanovništva iz onih delova Donjecke oblasti koja je još uvek pod kontrolom ukrajinske vojske.

ЗЕЛЕНСКИ ЗОВЕ НА ЕВАКУАЦИЈУ  СА ИСТОКА: Украјински војни и државни врх сматрају да је најважније сачувати стратешки важне градове у Донбасу

Zona ratnih operacija, Foto N. Jović

Zelenski insistira da se što pre evakuišu porodice sa decom iz zona ratnih operacija.

Jedan broj ljudi, međutim, ne želi da napušta svoje domove.

Pre Zelenskog, potpredsednica vlade Irina Vereščuk pozvala je građane da se evakuišu obećavajući im smeštaj i transport, procenivši da bi trebalo povući oko 250.000 ljudi. U Kijevu su svesni da će ruska vojska krenuti da osvoji sve gradove u Donbasu, pa zato apeluju na one koji hoće da na vreme napuste domove da bi sačuvali živote.

Očigledno je da je vojnom i državnom rukovodstvu u Kijevu postalo jasno da ako izgube strateški važne gradove na granici sa Donbasom teško da će ih ikada moći vratiti. Zbog toga sada glavni ratni propagandista u okruženju Zelenskog, njegov savetnik i kolega iz glumačkih dana Aleksej Arestovič, kaže da je u ovom trenutku važno da se sačuvaju gradovi u kojima je ukrajinska vojska, a kad se Rusi iscrpe i izmore, krenuće se u kontraofanzivu.

Iako se sada manje govori o ofanzivi na Herson, to ne znači da u Kijevu odustaju od tih planova. Zbog toga se i gađaju mostovi na Dnjepru, da bi se jednog dana sprečilo da Rusi vojnim kolonama šalju pojačanja svojim jedinicama koje su na pozicijama u Hersonskoj oblasti. Obe zaraćene strane govore o velikim gubicima protivnika, ali ne iznose koliko je njihovih vojnika stradalo.

NA NIŠANU ARTILjERIJE

UKRAJINSKA vojska je i juče artiljerijom gađala Donjeck. Rusi tvrde da su uništili američku haubicu M-777, a u Harkovu su u zgradi jedne škole pogodili stacionirane vojnike nacionalističkog bataljona "Kraken". Rusi procenjuju da su likvidirali oko 350 nacionalista. Zapadni eksperti kažu da bi iranske bespilotne letelice "šahid-129" i "šahid-191", koje mogu da nose visokoprecizno oružje, mogle da uništavaju američke dalekometne višecevne bacače "himars".

Američki višecevni dalekometni bacači "himars" i dalje stvaraju glavobolje Rusima u Donbasu. Ukrajinci njima gađaju ne samo vojne ciljeve, već i civilne zgrade. Po gelerima u pogođenim područjima, prepoznaje se kakvom je municijom gađala ukrajinska vojska i zato se i zna da Ukrajinci sve više koriste "himarse" koji dobijaju tačne koordinate preko američkih satelita i bespilotnih letelica.

Moskovski vojni ekspert Jurij Knutov kaže da će se problemi sa "himarsima" uskoro rešiti, jer će ruska vojska povećati gađanje visokopreciznim raketama vazduh-zemlja, kojima se može gađati iz ruskih aviona. Osim toga, Rusi povećavaju gađanje razarajućim dalekometnim raketama "iskander", čiji je domet do 500 kilometara.

Rusija je zainteresovana da u Jelenovku dođu, uz posredovanje, predstavnici UN, da bi se utvrdilo ko je pobio ukrajinske zarobljene vojnike koji su bili u tom zatvoru udaljenom dvadesetak kilometara od Donjecka. Ruski TV reporteri su već pokazali delove municije "himarsa" na drugoj strani u Kijevu i dalje ne priznaju da su oni gađali, nego prebacuju krivicu na ruske jedinice koje nemaju to američko oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade