GAS S MIRISOM OD FRANCUSKE ZA NEMAČKU: Godinu i po da se postavi postrojenje koje bi uklanjalo mirise tokom protoka gasa

Tanjug

27. 07. 2022. u 17:44 >> 17:50

FRANCUSKA bi mogla da obezbedi Nemačkoj 20 teravat sati gasa (tWh) ili 2,0 odsto nemačke potrošnje, ako bude potrebno tokom zimskih meseci u kontekstu sukoba u Ukrajini, saopštili su danas zvaničnici francuskog Ministarstva energetike.

ГАС С МИРИСОМ ОД ФРАНЦУСКЕ ЗА НЕМАЧКУ: Годину и по да се постави постројење које би уклањало мирисе током протока гаса

Foto: Profimedia

 - Količina koju bismo mogli da isporučujemo Nemačkoj je 130 gigavat-sati dnevno. Za zimu, to bi moglo da znači oko 20 teravat-sati, što je, recimo, 5,0 posto naše vlastite potrošnje - rekao je jedan od francuskih zvaničnika, prenosi Rojters.

Međutim, snabdevanje Nemačke francuskim gasom zahtevalo bi niz tehničkih koraka, što bi moglo da potraje s obzirom na različite propise u dvema zemljama, napomenuli su zvaničnici.

Glavni problem je to što Francuska dodaje mirise svom gasu iz bezbednosnih razloga (da se oseti eventualno curenje gasa), dok Nemačka ne dodaje, naveli su oni, dodajući da bi moglo da potraje i do 18 meseci da se postavi postrojenje koje bi uklanjalo mirise tokom protoka gasa.

Sukob između Evrope i Moskve od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini u februaru razotkrio je zavisnost 27-članog bloka od ruskog gasa i podstakao paničnu potragu za alternativnim dobavljačima energije.

Nemačka, najveća evropska ekonomija i najveći uvoznik ruskog gasa, posebno je pogođena velikim smanjenjem snabdevanj preko gasovoda Severni tok 1 od sredine juna i priprema se za sve scenarije, uključujući potpuni prekid isporuka ruskog gasa, navodi Rojters.

BONUS VIDEO:

POŽARI BESNE ŠIROM EVROPE: Dramatični snimci borbe sa vatrom u Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U STVARNOM ŽIVOTU NE BI BILO MOGUĆE: Gledaocima Boljeg života nije smetalo