KRIZA U NEMAČKOJ UZIMA ZAMAH: Nedostatak radne snage u 148 profesija, a još 122 zanimanja su pod posebnom prismotrom

Tanjug

27. 07. 2022. u 15:47

MANjAK radne snage je sve veći problem u Nemačkoj, a priliv radnika iz inostranstva ne funkcioniše kao što se zamišljalo.

КРИЗА У НЕМАЧКОЈ УЗИМА ЗАМАХ:  Недостатак радне снаге у 148 професија, а још 122 занимања су под посебном присмотром

Foto: Epa

- Imao bih sto za Vas, ali nažalost nema ko da Vam kuva -  rekao je vlasnik jednog restorana u telefonskom razgovoru, navodi nemački medij "Dojče vele" uz opasku da nije reč o šali, jer u celoj Nemačkoj nema dovoljno kuvara, kuvarskih pomoćnika i konobara.

Radna snaga, dodaje dalje, nije problem samo u ugostiteljstvu.

 - Vozovi se ukidaju, jer nema dovoljno mašinovođa. Na aerodromima se gomilaju koferi, jer nema ko da ih pretovaruje. Na bezbednosnim kontrolama ljudi gube živce, jer zbog predugih redova ne stižu do svojih aviona. Obdaništa povlače svoje potvrde o prijemu dece, jer nema dovoljno vaspitača - konstatuje "Dojče vele".

U anketi nemačke Industrijske i trgovinske komore, koja zastupa interese više miliona preduzeća, 56 odsto firmi se žali da nema dovoljno radnika i smatra da je to jedna od najvećih opasnosti za njihovo poslovanje.

Nemačka agencija za rad beleži nedostatak radne snage u 148 profesija, a još 122 zanimanja su pod posebnom prismotrom. U proseku prođe osam meseci dok neki starački dom ne nađe negovatelja. Građevinske firme prosečno čekaju pola godine dok ne nađu radnike. Širom zemlje su raspisani konkursi za više od 1,7 miliona slobodnih radnih mesta.

Manjak radne snage nije iskrsao iznenada.

 - Sada smo u relativno dramatičnoj situaciji koju smo već odavno predvideli - kaže Herbert Briker, profesor na Institutu za tržište rada i izučavanje zanimanja u Nirnbergu. Prema njegovim zapažanjima, sada se jasno primećuju demografske promene.

Nemačka godišnje izgubi oko 350.000 pripadnika radno sposobne generacije. Pri tome će demografski jake generacije tek za nekoliko godina otići u penziju. Stručnjaci poput Brikera računaju da će do 2035. godine na tržištu rada vladati manjak od sedam miliona radnika.

To je ogromna rupa. Da bi se ona popunila, potrebno je da u Nemačku dolazi, i u njoj ostane, oko 400.000 doseljenika godišnje.

Nemačka vlada sada hoće da reformiše zakon tako da se tržište rada otvori i za radnike koji nemaju potrebnu diplomu ili svedočanstvo – njima bi trebalo pružiti mogućnost da to dobiju u firmama koje ih prihvate.

Nemačka je ranije mnogo polagala na „jednaku vrednost“ diploma. To vreme je prošlo - sada će prilikom zapošljavanja firme slobodno procenjivati da li je neko podesan ili ne, a diploma će biti u drugom planu.

BONUS VIDEO:

POŽARI BESNE ŠIROM EVROPE: Dramatični snimci borbe sa vatrom u Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)