PRAKTIČNA PRIMENA SPORAZUMA O ŽITU: Počeo rad koordinacionog centra za hranu u Istanbulu

Novosti onlajn

23. 07. 2022. u 21:23

PREDSTAVNICI Turske, Rusije, Ukrajine i UN su nakon zaključivanja prehrambenog sporazuma počeli rad u Koordinacionom centru za hranu u Istanbulu, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА СПОРАЗУМА О ЖИТУ: Почео рад координационог центра за храну у Истанбулу

Foto: Printscreen/Jutjub/ÜLKE TV

- Nastavlja se koordinacija između Rusije i Ukrajine. Ispunili smo svoje obaveze iz memoranduma koji je potpisan u petak (22. jula) i nastavićemo da ga pratimo. Trenutno su predstavnici UN, Rusije, Ukrajine i Turske počeli da rade u zajedničkom Koordinacionom centru. Nadamo se brzom završetku ovih radova u okviru postignutih dogovora, pomno ih pratimo i nastavljamo kontakte - rekao je turski ministar.

U Istanbulu je 22. jula potpisan paket dokumenata za rešavanje problema isporuka hrane i đubriva na svetska tržišta.

Memorandum između Rusije i UN fiksira da je svetska organizacija uključena u rad na uklanjanju antiruskih ograničenja koja ometaju izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Drugi dokument propisuje mehanizam za izvoz žitarica iz crnomorskih luka koje kontroliše Ukrajina. Sporazumi između Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumevaju stvaranje četvorostranog koordinacionog centra, čiji će predstavnici vršiti inspekciju brodova sa žitaricama kako bi sprečili šverc oružja i provokacije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

KAKO SE PRIPREMA "URAGAN" ZA DEJSTVO: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest