„SAVRŠENA OLUJA“ U ITALIJANSKOM SENATU: Ispisivanje poslednjeg čina vlade Marija Dragija

M. Ostojić - Stalni dopisnik iz Rima

20. 07. 2022. u 21:06

VEČERAS u italijanskom Senatu „savršena oluja“, haos, odluke o neizglasavanju poverenja, napuštanje partija pojedinih senatora jer su njihovi lideri odlučili da ne glasaju za poverenje Mariju Dragiju, premijeru u ostavci, 20 senatora odsutno (u raznim misijama), a nakon njegovog jutrošnjeg obraćanja i potonje užarene celodnevne diskusije činilo se da će ishod glasanja biti drugačiji. Mario Dragi dobio je poverenje Senata ali veoma tesno i nema većinu.

„САВРШЕНА ОЛУЈА“ У ИТАЛИЈАНСКОМ СЕНАТУ: Исписивање последњег чина владе Марија Драгија

Foto: Tanjug

Krizu Vlade prouzrokovao je Pokret 5 zvezdica na čelu sa liderom Đuzepeom Konteom, bivšim premijerom, pre sedam dana kada je napustio aulu Senata jer nije želeo da glasa za tačke Vladinog programa „Pomoć“ italijanskim familijama i privredi, a večeras se odlučio da ostane u auli i glasa protiv, a u međuvremenu neizglasavanju poveranja pridružio se i Desni centar koji je napustio Senat.

Mario Dragi je jutros u dugom obraćanju želeo da objasni Italijanima motive svoje odluke o ostavci za koju kaže da je bila veoma teška i o svom povlačenju iz Vlade, a kojeg je imenovao za premijera februara 2019. predsednik Republike Serđo Matarela, kako bi se nova Vlada susrela sa vanrednim stanjem pandemije, teškog ekonomskog i socijalnog stanja sa obrazoženjem „visokog profila koji nije trebalo da se identifikuje sa bilo kakvom političkom formulom“. I tada su sve glavne partije odlučile da odgovore pozitivno na taj apel (sa iztuzetkom jedne, Italijanska braća čiji je lider Đorđe Meloni).

Dragi je podsetio da je nacionalno jedinstvo tada bilo najveća garancija demokratskog legitimiteta smatrajući da jedan predsednik kojeg nisu izabrali građani treba da ima podršku u Parlamentu, a taj preduslov još je značajniji u vanrednom stanju kada Vlada treba da donese značajne odluke duboko povezane sa životom građana. I u dužem periodu te većinske snage znale su da stave po strani podele i različitosti u darežljivosti prema brzim i efikasnim intervencijama radi dobra građana.

-Zahvaljujući sanitarnim merama, kampanji vakcinisanja i odlukama o ekonomskoj podršci familijama i preduzećina uspeli smo da prevaziđemo akutnu fazu pandemije i da damo polet oživljavanju ekonomije, sa odlukama ovog istog Parlamenta, o reformama i investicijama koje nemaju presedana u poslednjoj istoriji, zaključio je Dragi.

-Nažalost, u mesecima iza nas pitanje jedinstva političkih snaga doseglo je do rastuće želje za podelama. Kako sam naglasio i u svojoj ostavci, a s obzirom na neizglasavanje poverenja, koje je držalo zajedno ovu Vladu, od jednog njenog dela jasan je politički gest, ne može se ignorisati, jer bi se to odnosilo sa podjednakom vrednošću i na Parlament i svako ga može ponoviti tako da ga nije mogućno minimizirati jer stiže posle mnogo meseci cepanja i ultimatuma.

Za sve što treba da realizuje Vlada neophodna je kohezija, ne poverenje koje bi bilo samo fasada i koje nestaje pri odlukama koje nisu komotne nekoj partiji. Potreban je pakt poverenja, iskren i konkretan, onakav kakav nam je dozvolio do sada da menjamo zemlju na bolje, zaključio je Dragi.

I na kraju je postavio pitanje: vi partije i parlamentarci da li ste spremni da rekonstruišete ovaj sporazum? Odgovor ne treba da date meni već svim Italijanima.

I nakon svih diskusija za i protiv kao i predloga razolucija od strane nekih lidera Dragi se obratio Senatu sa izjavom da je saglasan sa Rezolucijom koju je predložio senator Pjer Ferdinando Kazini a koja sadrži samo nekoliko reči: saslušajte Dragija i omogućite da nastavi i iznese do kraja svoj rad. Glasajte. I Dragi se ponadao da će glasanje proći glatko, ali upravo tada dolazi do obrta, Desni centar odlučuje da ne glasa za poverenju Vladi. Razočarani, neki senatori Forca Italije lidera Silvija Berluskonija, zbog takve odluke najavili su momentalno napuštanje partije.

Sutra se očekuje debata u Skupštini i ponovno glasanje o povenju premijeru u ostavci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku