KINESKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Peking saopštio da je spreman da brani teritorijalni integritet zemlje

D. D. S.

20. 07. 2022. u 15:07

KINESKA vojska je konstantno u stanju pripravnosti i spremna da brane suverenit i teritorijalni integritet Kine, saopštio je Peking.

КИНЕСКА ВОЈСКА У ПРИПРАВНОСТИ: Пекинг саопштио да је спреман да брани територијални интегритет земље

Foto: Profimedia

To je saopšteno pošto je sedma flota američke mornarice ranije objavila da je razarač Benfold izveo "rutinski" tranzit kroz kroz "međunarodne vode Tajvanskog moreuza, u skladu sa međunarodnim pravom". Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije Kine navela je da su njene snage pratile američki brod sve vreme i "upozorile" ga.

- Česte provokacije i razmetanje od strane Sjedinjenih Država u potpunosti pokazuju da je Vašington razarač mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i stvaralac bezbednosnih rizika u regionu - poručuje se u saopštenju. Američka mornarica je saopštila da je brod "prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje države". Američka ratna mornarica obavlja takva putovanja otprilike jednom mesečno, što izaziva nezadovoljstvo Pekinga, koji to doživljava kao znak podrške Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)