RUSI UNIŠTILI SKLADIŠTE NATO RAKETA: Precizni udar po projektilima "Harpun" u Odesi

Novosti online

17. 07. 2022. u 13:06

VISOKOPRECIZNIM raketama dugog dometa vazdušnog lansiranja u jednom preduzeću u Odesi uništeno je skladište protivbrodskih raketa „Harpun“ koje su Ukrajini predale zemlje NATO-a, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

РУСИ УНИШТИЛИ СКЛАДИШТЕ НАТО РАКЕТА: Прецизни удар по пројектилима Харпун у Одеси

Foto: EPA/Ilustracija

Konašenkov je dodao da je visoko preciznim napadom Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na privremenu dislokaciju 92. mehanizovane brigade Ukrajine u Harkovskoj oblasti ubijeno do 200 pripadnika 2. i 3. bataljona, a uništeno je više od deset oklopnih vozila.

Zbog značajnih gubitaka u redovima Oružanih snaga Ukrajine, sve je više slučajeva dezertiranja. Tako je streljačka četa 58. bataljona 104. posebne brigade teritorijalne odbrane, koja je bila pod operativom komandom 108. bataljona 10. jurišne brigade u rejonu naselja Verhnjekamensko u DNR u punom sastavu napustila svoje položaje i otišla u nepoznatom pravcu.

U rejonu naselja Krasnoarmejsk u Donjeckoj Narodnoj Republici visokopreciznim kopnenim oružjem uništen je lanser i transportno vozilo višecevnog raketnog sistema „Himars“ američke proizvodnje, naveo je Konašenkov.

Napadom na položaje 97. bataljona 60. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti ubijeno je do 65 neonacista i više od 10 specijalnih vozila.

Osim toga, tokom prethodnog dana visokopreciznim oružjem ruske Vazdušno-kosmičke snage uništile su četiri komandna mesta, uključujući komandno mesto bataljona 59. motorizovane pešadijske brigade u Nikolajevskoj oblasti i 242. bataljona 241. brigade teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti, šest skladišta municije u Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj oblasti i Sumskoj oblasti, kao i ukrajinska vojna tehnika i ljudstvo u 19 okruga, uključujući strane plaćenike na četiri privremena položaja u Harkovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.

U okviru kontrabaterijske borbe uništen je vod višecevnih raketnih sistema, devet artiljerijskih vodova haubica „Hijacint B“ i artiljerijskog oruđa D-30 u DNR, kao i artiljerijske jedinice na vatrenim položajima u 107 okruga.

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija su tokom 24 časa uništile 21 komandno mesto, ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 189 okruga.

Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski helikopter Mi-17 u vazduhu kod Slavjanska u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Takođe, ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu uništili su jedan avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu u Harkovskoj oblasti.

Osim toga, u Hersonskoj oblasti presretnuta je ukrajinska balistička raketa „Točka U“, a u ​​Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti i LNR presretnuto je osam granata ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ i „Himars“.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 257 aviona, 140 helikoptera, 1.558 bespilotnih letelica, 355 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.084 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 747 višecevnih bacača raketa, 3.151 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 4.379 jedinica specijalnih vojnih vozila, zaključio je Konašenkov.

Podsećamo, specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je izjavio da Zapad želi da porazi Rusiju na „bojnom polju” u Ukrajini i poručio „neka probaju”, ukazujući takođe da Moskva „još nije počela ozbiljne stvari”.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: GRANATIRANjE VOJNE BAZE PVO: Snimci iz Luganska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi