NEMCI U NEVERICI POSLE IZJAVE NJIHOVOG ZVANIČNIKA: Nemamo dovoljno rezervi gasa za zimu, ali nema razloga za brigu

Novosti online

17. 07. 2022. u 12:02

NEMAČKE rezerve prirodnog gasa nisu dovoljne da zemlja preživi sledeću zimu bez dodatne kupovine ruskog gasa, rekao je medijima visoki zvaničnik zadužen za elektroenergetske i gasne mreže.

НЕМЦИ У НЕВЕРИЦИ ПОСЛЕ ИЗЈАВЕ ЊИХОВОГ ЗВАНИЧНИКА: Немамо довољно резерви гаса за зиму, али нема разлога за бригу

Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U intervjuu za nemački Bild, Klaus Miler je upozorio da, iako su "rezervoari gasa popunjeni skoro 65 odsto“ i situacija je "bolja nego prethodnih nedelja“, to još uvek nije dovoljno da se "pregura zima bez ruskog gasa“.

Predsednik nemačke Federalne mrežne agencije dodao je da sada mnogo zavisi od toga da li će radovi na održavanju gasovoda Severni tok 1 biti završeni kako se očekuje u četvrtak.

Na pitanje koliko će vremena biti potrebno da se cene energenata za potrošače u Nemačkoj dodatno poskupe, u slučaju potpunog prekida isporuka ruskog gasa, Miler je rekao da odluka još nije doneta.

Međutim, ponudio je uveravanja, ističući da "ove nedelje nije bilo značajnog skoka cena, iako je Severni tok 1 bio isključen“. Zvaničnik je sugerisao da bi ovo mogao biti znak da su "tržišta već internalizovala gubitak ruskog gasa i da smo dostigli plato cene gasa“.

Predsednik energetskog regulatora insistirao je da Nemci "ne treba da podležu panici“, uveravajući "privatna domaćinstva imaju najmanje razloga za brigu“ i da će gas dobijati mnogo duže od industrije.

Štaviše, prema rečima zvaničnika, "nema scenarija u kojem ostajemo potpuno bez gasa“. Miler je naveo da čak i ako bi Rusija u potpunosti prekinula snabdevanje, druge zemlje poput Norveške, Holandije i Belgije bi i dalje prodavale fosilna goriva Nemačkoj. U budućnosti, sopstveni terminal za tečni prirodni gas u zemlji će takođe napraviti razliku, dodao je on.

Miler je predvideo da su pred Nemačkom dve teške zime, sa rizikom od nestašice gasa, ali će do leta 2024. zemlja biti nezavisna od ruskog gasa.

"Međutim, takođe je tačno da cene nikada više neće biti tako niske kao što su nekada bile“, priznao je Miler.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, cene gasa u Evropi su porasle, dostižući rekordnih 3.600 dolara za 1.000 kubnih metara početkom marta.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave