BILI SMO TAOCI ZAPADA: Rusija će uzdrmati svetski finansijski sistem - Putinov savetnik otkrio čemu Moskva teži

Novosti online

16. 07. 2022. u 22:06

MAKSIM Oreškin, savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina,Orešk rekao je da Rusija teži tome da više uopšte ne bude potrebe za globalnim bankarskim sistemom SWIFT.

БИЛИ СМО ТАОЦИ ЗАПАДА: Русија ће уздрмати светски финансијски систем - Путинов саветник открио чему Москва тежи

Foto: Jutjub/ClientesCD/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Što se tiče SWIFT-a, vrlo je jednostavno. Učinićemo sve da za njim ne bude potrebe. To je zapravo ključni zadatak u ovom trenutku - rekao je savetnik ruskog predsednika. 

Oreškin je istakao da je svet koristio dolar i evro zato što je to "bilo zgodno".

- Ceo svet je bio talac zapadnog finansijskog sistema zato što su svi navikli na to, svima nam je odgovaralo. Kristalno je jasno zašto Rusija i Kina koriste dolare ili evro. Samo iz navike - rekao je Oreškin, dodavši da se situacija sada promenila i da promet rublje i juana raste. 

Oreškin je najavio i da bi Centralna banka Rusije mogla dodatno da snizi kamatnu stopu i da će se o tome raspravljati na sastanku 22. jula. 

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: KAKO DELUJE TOS-1A - Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?