OPASNA PROVOKACIJA TURSKIH NACIONALISTA Sivi vukovi na Tviteru: Krit je deo Turske

Srna

12. 07. 2022. u 20:08

TURSKA nacionalistička organizacija "Sivi vukovi" objavila je na svom "Tviter" nalogu da je ostrvo Krit "sastavni deo Turske".

ОПАСНА ПРОВОКАЦИЈА ТУРСКИХ НАЦИОНАЛИСТА Сиви вукови на Твитеру: Крит је део Турске

Foto: Piksabej

Saopštenje je usledilo nakon što je grupa objavila mapu na kojoj su grčka ostrva predstavljena kao turska.

Lider koalicione stranke Nacionalistički pokret MHP Devlet Bahčeli posetio je ovog vikenda sedište organizacije i pozirao pored mape na kojoj polovina Egeja i ostrvo Krit pripadaju Turskoj.

Diplomatski izvori u Grčkoj osudili su ovo ponašanje i mapu koja dovodi u pitanje grčki suverenitet nad ostrvima u Egeju i nad Kritom ističući da je ovo deo eskalacije ektremne retorike Turske.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je da očekuje da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izađe sa jasnim stavom po pitanju stava koalicionog partnera. On je rekao da Erdogan treba da se izjasni da li su pretenzije na grčka ostrva zvanična politika Turske, prenosi RIA "Novosti".

"Sivi vukovi" objavili su osam tvitova na grčkom jeziku u kome kažu da mapa definiše granice i označava ostrva "na kojima se veličanstvena turska zastava vijorila stotinama godina", i koje je Grčka ilegalno uzurpirala.

Nacionalisti tvrde da 152 ostrva nisu ustupljena Grčkoj u skladu sa sporazumima iz Lozane i Pariza.

- Ostrvo Krit, koje je Grčka okupirala politikom svršenog čina prije Prvog svjetskog rata i držala u granicama grčke države sastavni je deo turske otadžbine. Krit, jedno od ostrva čiji pravni status ostaje u nejasnom stanju, je nepravedna akvizicija koju je Grčka dobila kao rezultat stvaranja de fakto situacije, smatraju nacionalisti.

BONUS VIDEO: BUKTE POŽARI U TURSKOJ: Vatra se širi ka termoelektrani kod Marmarisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)