VEŠTA MAKRONOVA PLOVIDBA: Levica nije uspela da sruši vladu u Francuskoj

Goran ČVOROVIĆ - Od stalnog dopisnika: PARIZ

12. 07. 2022. u 17:05

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron vešto brodi političkim vodama, iako na poslednjim parlamentarnim izborima njegova formacija nije uspela da osvoji apsolutnu većinu.

ВЕШТА МАКРОНОВА ПЛОВИДБА: Левица није успела да сруши владу у Француској

Foto AP

Takozvana "predsednička većina", okupljena oko koalicije "Renesansa", koristi, za sada, razjedinjenost opozicije, da bi opstala na vlasti. To se najbolje ogledalo na upravo održanom glasanju za poverenje vladi koje je premijerka Elizabet Born "preživela" iako nije imala potrebnih 289 poslanika od ukupno 577 na svojoj strani.

Zahtev za preispitivanje poverenja vladi podnela je ujedinjena levica koja broji ukupno 151 poslanika. Za nepoverenje je glasalo samo 146, dakle, ni svi iz grupacije koju predvodi Žan Lik Melanšon. Saznaje se da je protiv ovakvog stava bilo petoro umerenih socijalista.

MALO LEVO, MALO DESNO

Da bi ostvarila većinu za svaki zakon ponaosob, vlada će sada morati da vodi računa o predlozima opozicije i učini da nacrti budu prihvatljiviji određenoj grupi. Tako će, na primer, kod bezbednosnih pitanja ad-hok saveznike više tražiti među desnicom, a za socijalne teme kod levice.

Krajnji desničari iz redova "Nacionalnog okupljanja" na čijem čelu je Marin Le Pen i klasični desničari, njih 62, u sastavu Republikanaca, odlučili su da budu "konstrunktivna opozicija". Ekstremni desničari su i pre glasanja već bili poručili da se neće pridružiti levičarskim idejama za rušenjem vlade, iako i sami ne podržavaju Bornovu i njen kabinet. Rivalitet među ovim formacijama je bio jači od želje da se ruši vlada.

Takođe, bitna stavka u tome je i procena da bi sukcesivnim padom vlada moglo da dođe do novih izbora, gde se ne zna ko bi koliko glasova mogao da osvoji. "Nacionalno okupljanje" sada ima 89 poslanika, što je 11 puta više nego u prethodnom sazivu i pitanje je da li bi trebalo da se "kockaju", tražeći više, što je teško ostvariti. Iz toga najveću korist izvlači upravo Makron.

Zbog nedostatka apsolutne većine, Elizabet Born početkom ovog meseca i nije tražila tradicionalno izglasavanje poverenja njenom programu, jer ga ne bi ni dobila. Ali, izglasavanje poverenja i nepoverenja nije ista stvar, jer bi u drugom slučaju trebalo sabrati "rogove u vreći", što očigledno u ovom trenutku na francuskoj političkoj sceni nije moguće.

Portparol Vlade Olivije Veran zato je ocenio da je na delu "trostruki poraz Melanšona", koji nije uspeo na predsedničkim izborima, nije postao premijer, a sada mu nije pošlo za rukom ni da sruši vladu.

Bornovoj i Makronu sada ostaje da nastave s politikom u okviru koje će tražiti privremenu većinu za svaki zakon koji misle da usvoje. Mnogo teže će im, ipak, biti da sakupljaju glasove "za" za politiku koju nameravaju da sprovedu, nego glasove "protiv" onoga što su namerili da urade. Glasanje o nepoverenju vladi to je najbolje pokazalo.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: KAKO DELUJE TOS-1A - Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu