RUSI RAZNELI BAZU BATALJONA "TORNADO": Da li je ponovo formirana ozloglašena jedinica koja je rasturena naredbom iz Kijeva?

Novosti online

09. 07. 2022. u 12:22

VAZDUŠNO-kosmičke snage ruske federacije pogodile su privremenu bazu nacionalističkog bataljona ukrajinske vojske "Tornado" u Zelenodolskom regionu Dnjepropetrovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

РУСИ РАЗНЕЛИ БАЗУ БАТАЉОНА ТОРНАДО: Да ли је поново формирана озлоглашена јединица која је растурена наредбом из Кијева?

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Rusi tvrde da je tom prilikom ubijeno više od 40 militanata, i da je uništeno oko 10 komada vojne opreme i naoružanja.

Bataljon "Tornado" je osnovan 2014. godine i dejstvovao je u sklopu specijalnih policijskih snaga.

Jedinica je raspuštena po nalogu ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova 18. juna 2015. zbog zločina nad civilnim stanovništvom i neposlušnosti.

"Tornado" je stvoren od ljudstva bataljona "Šatjorsk", koji je rasformiran zbog maroderstva. Militanti "Šahtjorska" su učestvovali u borbama u Donbasu i istakli su se nizom zločina.

"Ukrajinska helsinška unija za ljudska prava" saopštila je da su borci "Šahtjorska" oteli nekoliko stanovnika Marinke kako bi ih koristili kao živi štit, a zatim im stavili plastične kese na glavu, tukli ih i terali da rade teške poslove.

"Tornado" je osnovan 23. oktobra 2014. godine, a komandant Danil Volja je rekao da će se jedinica suprotstavljati "separatizmu" na istoku Ukrajine.

Ruski mediji tvrde da je značajan broj boraca čete u prošlosti imao krivični dosije.

Već 2. novembra 2014. u Kijevu je uhapšeno šest boraca "Tornada" od strane Službe bezbednosti Ukrajine. Kod njih je pronađen čitav arsenal oružja.

Gradonačelnik Zaporožja Aleksandar Sin je 12. novembra 2014. godine odbio da ispoštuje naređenje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Avakova da dozvoli raspoređivanje te jedinice u svom gradu.

Borci "Tornada" su tada pokušali da ga uhapse, i optužili su ga da promoviše separatizam.

Jedinica je razmeštena u selo Luganskaja 1. januara 2015. godine. Oni su svoju bazu smestili u lokalnu bolnicu, zbog čega su pripadnici Narodne milicije Donbasa granatirali to zdanje.

Ubrzo po dolasku, borci jedinice su počeli da pretresaju prolaznike na ulicama i oduzimali im mobilne telefone. To su objasnili kao "proveru" i obećali da će telefoni biti vraćeni u okružnu državnu upravu, ali, kako tvrde Rusi, oduzeta imovina nikada nije vraćena.

Pošto su se, pored "Tornada", u selu nalazile jedinice Černigovskog i Lavovskog bataljona, bataljona "General Kulčicki" i 17. tenkovske čete Oružanih snaga Ukrajine, lokalni stanovnici su počeli da se obraćaju komandantima drugih jedinica sa pritužbama zbog terora "Tornada".

Još dok je bio komandant bataljona "Šahtjor", komandant "Tornada" Ruslan Oniščenko je u više navrata izjavljivao da je jedan od glavnih zadataka njegovog bataljona "čišćenje" i identifikacija "skrivenih neprijatelja" među stanovništvom.

"Tornadovci" su upadali u kuće, razbijali kapije, pucali u pse, izvlačili muškarce svih uzrasta, svrstavali ih u kolone i pod pratnjom vodili do njihove baze u podrumu. 

Oni su tukli sve "neprijatelje" koje su zarobili, i tražili su otkup za njih.

U selu Luganskaja nestalo je najmanje 11 ljudi, a 40 je podvrgnuto mučenju i zlostavljanju.

Načelnik regionalne vojno-civilne administracije Luganske oblasti Genadij Moskal se 17. juna 2015. godine obratio ministru unutrašnjih poslova sa zahtevom da se dobrovoljačke oružane grupe povuku iz sela.

Vojno tužilaštvo je u martu 2015. godine otvorilo krivični postupak i optužilo pripadnike bataljona "Tornado" i "Černihiv" za stvaranje zločinačke organizacije, izvršenje nasilničkih dela i ubistava.

Osam boraca "Tornada" sa komandantom Oniščenkom privedeno je 17. juna 2015. godine, nakon čega su pušteni u slobodu. Nakon toga su privedena još četiri militanta.

Nakon otkrića o mučenju u podrumu jedne škole u Lisičansku, Avakov je potpisao naredbu o raspuštanju "Tornada", što je komanda tog bataljona odbila. Oni su minirali perimetar svoje baze, postavili automatske bacače granata i rasporedili snajpere. 

Ipak, eksalacija je tada izbegnuta, i bataljon je iz Luganska prebačen u Donjeck, gde je rasformiran.

Glavni vojni tužilac Ukrajine Anatolij Matjos rekao je tada da svaki četvrti borac Tornada ima krivični dosije.

Obolonski okružni sud Kijeva izrekao je 7. aprila 2017. osuđujuću presudu protiv 12 boraca raspuštenog bataljona Tornado.

Bivši komandir čete Ruslan Oniščenko dobio je 11 godina zatvora, njegov zamenik Nikolaj Cukur - 9 godina, beloruski državljanin Danil Ljašuk - 10 godina, Ilja Holod - 9.5 godina.

Bivši borci Boris Gulčuk, Maksim Glebov, Nikita Kust dobili su po 9 godina zatvora, Anatolij Plamadjala - 8 godina zatvora. Jurij Ševčenko, Roman Ivaš, Andrej Demčuk i Nikita Sviridovski osuđeni su na 5 godina zatvora sa rokom provere od 3 i 2 godine.

Prema glasinama koje do sada nisu zvanično potvrđene, "Tornado" je ponovo formiran početkom specijalne operacije u Ukrajini.

Tada su iz zatvora širom zemlje puštani komandanti jedinica koje su učestvovale u takozvanoj "Antiterorističkoj operaciji" u Donbasu.

Ruski mediji su izvestili da je i Oniščenko ove godine tražio oslobađanje kako bi ratovao protiv Rusa, i da je navodno i pušten i već oformio novu jedinicu u okolini Kijeva.

Ipak, ta informacija nije zvanično potvrđena, i nije poznato da li borci "Tornada" koje su Rusi danas gađali baštinici "ideja i tradicija" istog ozloglašenog "Tornada" iz prvog rata u Donbasu.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)