ATENTAT NA ŠINZO ABEA PRENOŠEN UŽIVO: Pucnji odjeknuli tokom govora - kamera pala na zemlju, a onda je u fokusu bio napadač (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 07. 2022. u 09:08

BIVŠI japanski premijer Šinzo Abe upucan je danas u gradu Nara na zapadu zemlje dok je držao govor tokom predizbornog skupa.

АТЕНТАТ НА ШИНЗО АБЕА ПРЕНОШЕН УЖИВО: Пуцњи одјекнули током говора - камера пала на земљу, а онда је у фокусу био нападач (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter/@Shubham11146974

Na njega je puškom, koju je najverovatnije sam napravio, pucao Tecuja Jamagami, bivši pripadnik japanske mornarice.

Na Tviteru je objavljen snimak na kom se vidi trenutak napada na bivšeg premijera.

Dok Šinzo Abe drži govor, odjeknula su dva snažna pucnja, a potom kamera pada na zemlju, a kadar je onda fokusiran na napadača kog je savladalo obezbeđenje bivšeg japanskog premijera.

Jamagami je rekao policiji da nije bio zadovoljan bivšim japanskim premijerom i da je nameravao da ga ubije.

Japanski premijer Fumio Kišida je nakon sastanka sa predstavnicima Liberalno-demokratske partije u Tokiju rekao medijima da je Šinzo Abe u kritičnom stanju.

- Trenutno lekari čine sve što mogu. Nadam se i molim se da će bivši premijer Abe preživeti ovo - kaže on.

Foto: Kyodo News via AP

On opisuje atentat kao "gnusan čin" i rekao je da razlozi pucnjave nisu jasni.

Predstojeće izbore je opisao kao "sam temelj demokratije" i rekao da se napad "ne može tolerisati".

Foto: Kyodo News via AP

Kišida je pucnjavu opisao kao "varvarsku i zlonamernu".

Nakon što je drugi put pogođen, Abe se srušio na zemlju držeći se za grudi. Očevici tvrde da je obilno krvario.

Foto: Kyodo News via AP

On je u svesnom stanju helikopterom prebačen u bolnicu, ali mu je otkazalo srce i trenutno ne pokazuje znake života, pišu Asahi Šinbun i NHK.

Bivši guverner Tokija Joiči Masuzoe saopštio je da je Abe u stanju kardiopulmonarnog zastoja. Taj termin se u Japanu koristi pre nego što smrt osobe bude zvanično potvrđena, piše Bi-Bi-Si.

Japanska policija je saopštila da je uhapšen osumnjičeni Tecuja Jamagami (41) iz Nare, veteran japanske mornarice. On nije pokušao da beži posle napada.

Ko je Šinzo Abe

Šinzo Abe je premijer sa najdužim stažom u istoriji Japana.

Bio je predsednik vlade Zemlje izlazećeg sunca u dva navrata - od 2006. do 2007. godine i od 2012. do 2020, kada se povukao zbog zdravstvenih problema.

Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko, File

Abe je konzervativac i često je nazivan ekstremnim desničarem. Član je nacionalističkog društva Nipon Kaigi, i zalagao se za ukidanje člana 9 japanskog ustava, čime bi se omogućila militarizacija i naoružavanje zemlje.

Ekonomska politika koju je vodio je na Zapadu poznata kao "Abenomika", i uključuje fiskalne stimulacije i strukturne reforme koje su Japan održale među najrazvijenijim svetskim ekonomijama.

Na Vidovdan ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odlikovao Abea Ordenom Republike Srbije na lenti zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja saradnje dve zemlje.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI - Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja