EU PLANOVI - ZAMRZNUTA RUSKA IMOVINA IDE UKRAJINI: Švajcarski predsednik o "opasnom presedanu"

N. S.

07. 07. 2022. u 06:55

GUVERNER Luganska Sergej Gajdaj saopštio je da su se juče nastavile borbe u selima oko grada Lisičanska, uprkos činjenici da je Rusija saopštila da kontroliše ceo region.

ЕУ ПЛАНОВИ - ЗАМРЗНУТА РУСКА ИМОВИНА ИДЕ УКРАЈИНИ: Швајцарски председник о опасном преседану

Foto Tanjug/AP

On je na "Telegramu" napisao da su "neka naselja već dva puta bila pod jednom ili drugom kontrolom".

Gajdaj je ponovio da je do 15.000 civila ostalo u Lisičansku i 8.000 u Severodonjecku. Ukrajinski zvaničnik je izjavio i da "Rusi napreduju, pre svega, zbog činjenice da su nadmoćni u artiljeriji, kojom uništavaju gradove i odbrambene položaje".

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je u ponedeljak pobedu u zauzimanju regiona Luganska.

Ukrajinska vojska je u nedelju povukla svoje trupe iz grada Lisičanska, dok su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i Putin saopštili da je zauzimanjem tog grada Moskva dobila kontrolu nad celim regionom Luganska.

Region Luganska i susednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine koji ruske snage nameravaju da osvoje u celosti.

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinjegubov izjavio je da su ruske snage napadale i Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad dalje na severu, raketnim udarima. On je naveo da su gađana tri okruga u gradu.

Ako je jučerašnji dan na frontu bio relativno miran, diplomatske aktivnosti su nastavljene pojačanim intenzitetom.

Tako se prema najavama predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen izrečenim u Evropskom parlamentu, priprema pravni okvir za prenos zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine.

EK smatra "pravednim" da zamrznuta ruska imovina i imovina ruskih oligarha bude predata za potrebe obnove Ukrajine, kazala je Fon der Lajenova. Evropska unije neće čekati kraj rata u Ukrajini da bi krenula u obnovu zemlje, a EU će zajedno sa zemljama G7 održati ekspertsku konferenciju o sudbini ruske imovine. Na nedavno okončanoj konferenciji u Luganu o obnovi Ukrajine više od 40 zemalja izrazilo je želju da tome doprinese.

A upravo je iz Lugana stigla vest da su "planovi Ukrajine da zapleni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, za finansiranje oporavka zemlje", naišli na čvrst otpor Švajcarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine.

Švajcarski predsednik Ignacio Kasis odustao je od ovog plana, rekavši da je zaštita imovinskih prava osnova liberalne demokratije. On je na konferenciji za novinare podvukao ozbiljnu zabrinutost nekih lidera da predlozi o konfiskaciji ruske imovine predstavljaju opasan presedan i da im je potrebno posebno pravno opravdanje.

- Pravo svojine je osnovno pravo, ljudsko pravo - rekao je on u Luganu, i dodao da se takva prava mogu kršiti, kao i tokom pandemije, ali samo dok postoji zakonska osnova.

Kasis je saopštio i da je legitimno zamrznuti imovinu kako bi se razjasnilo njeno vlasništvo ili da li postoji bilo kakva uzročna veza sa ratom, ili sa počinjenim zločinom, ali da se mora uzeti u obzir i princip proporcionalnosti prema međunarodnom pravu.

Švajcarska je jedna od mnogih zemalja sa strogim zakonima o poverljivosti bankarskih podataka koja nije oduševljena oduzimanjem privatne imovine u političke svrhe.

BESMISLENI RAT RUSIJE

VISOKA komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele osudila je "besmisleni rat" Rusije u Ukrajini i uputila zahtev da se okonča nepodnošljiva patnja civila tokom ruske invazije. "Kako ulazimo u peti mesec ratnih sukoba, nepodnošljivi danak ratu u Ukrajini nastavlja da raste. U ime svake žrtve ovog besmislenog rata zahtevam da ubistva, mučenja, proizvoljna zatvaranja moraju da prestanu", rekla je Bašele u utorak tokom svog poslednjeg pojavljivanja pred Savetom UN za ljudska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024