KISINDŽER PROGNOZIRA: Tri moguća ishoda sukoba u Ukrajini

Novosti online

01. 07. 2022. u 11:23

BIVŠI američki državni sekretar Henri Kisindžer, koji je nedavno napunio 99 godina, podelio je svoja razmišljanja o tome kako bi se sukob između Rusije i Ukrajine mogao okončati.

КИСИНЏЕР ПРОГНОЗИРА: Три могућа исхода сукоба у Украјини

foto: arhiva

- Postoje tri moguća ishoda ovog rata – sva tri su još uvek donekle otvorena - rekao je Kisindžer u intervjuu za časopis Spektejtor, prenosi RT.

Prvi scenario bi bio to "da Rusija stane tamo gde je sada, što bi značilo da je osvojila 20 odsto Ukrajine i veći deo Donbasa, industrijsku i poljoprivrednu glavnu oblast i pojas zemlje duž Crnog mora".

- Ako se to dogodi, to bi bila pobeda Moskve koja će, takođe, pokazati da uloga NATO-a neće biti toliko odlučujuća kao što se ranije mislilo - istakao je političar.

Drugi scenario bi bio, objašnjava on, pokušaj da se Rusija "istisne" sa Krima koji se ujedinio sa Rusijom mnogo pre početka specijalne vojne operacije. Kisindžer smatra da bi taj scenario mogao da dovede do eskalacije sukoba. Ukoliko se vojna dejstva nastave, "povećaće se rizik za Zapad da se sam nađe u ratu sa Rusijom", navodi Kisindžer.

Treći scenario predviđa povratak na situaciju do 24. februara, odnosno do početka specijalne operacije.

Time bi Ukrajina bila ponovo izgrađena na način na koji je bila pre početka ruske vojne operacije 24. februara i prenaoružana od strane NATO-a, „ako ne [učini] deo nje“, sugerisao je bivši državni sekretar.

- Preostala pitanja mogu biti prepuštena pregovorima. To bi bila situacija koja je zaleđena na neko vreme, ali će se vremenom prevazići ćorsokak - uveravao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

MIŠIĆ NA BREGALNICI: Kako je albanska pobuna penzionisala Žuću