UKRAJINU ČEKA DUG I NAPORAN PUT: Fon der Lajenova o putu ka članstvu u Evropsku uniju

Tanjug

01. 07. 2022. u 11:04

UKRAJINA sada ima „veoma jasnu evropsku perspektivu", ali će "dug put" ka članstvu u EU "zahtevati naporan rad", saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

УКРАЈИНУ ЧЕКА ДУГ И НАПОРАН ПУТ: Фон дер Лајенова о путу ка чланству у Европску унију

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Lideri EU su prošle nedelje odobrili Ukrajini status kandidata, čime je formalno otvoren proces za koji se očekuje da može potrajati godinama pre nego što zemlja postane članice Unije koju sada čini 27 država, prenosi Rojters.

U današnjem obraćanju preko video-linka ukrajinskom parlamentu predsednica EK je podvukla napredak zemlje na njenom putu ka članstvu u EU.

- Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Zemlja je kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je pre samo pet meseci izgledalo gotovo nezamislivo - saopštila je Lajenova.

Ona je još rekla da predstoji "dug put", ali da će "Evropa biti na strani Ukrajine na svakom koraku, koliko god bude potrebno" i napomenula da su potrebne mnoge ključne reforme što je pre moguće.

- Sledeći koraci su vam nadohvat ruke. Ali će zahtevati naporan rad - dodala je Ursula fon der Lajen.

Predsednica EK je kao hitne potrebne mere navela: usvajanje zakona o medijima, primenu novih propisa koji umanjuju preteranu moć oligarha i imenovanje najviših antikorupcijskih zvaničnika, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO - KAKO DELUJE TOS-1A: Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu