EU I RUSIJA SAGLASNE: Potrebno da se napravi plan za Kalinjingrad

Tanjug

30. 06. 2022. u 18:25

EVROPSKA unija i Moskva saglasne su da je neophodno izraditi plan o kretanju robe između kalinjingradske enklave i drugih delova Ruske Federacije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

ЕУ И РУСИЈА САГЛАСНЕ: Потребно да се направи план за Калињинград

Mateuš Moravjecki / Foto AP

-Obe strane su zaključile da vredi napraviti plan koji neće narušiti praktičnu primenu sankcija, jer, iskreno govoreći, Kalinjingradska oblast je veoma mali deo Rusije, izjavio je Moravjecki na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Kalinjingradska oblast se graniči sa državama EU, a većina dobara se u tu oblast doprema železničkim i drumskim saobraćajem preko Litvanije.

Litvanija je 18. juna ove godine obavestila vlasti Kalinjingrada o zabrani železničkog tranzita sankcionisane robe u tu rusku enklavu, a 21. juna zabrana je proširena i na tranzit kamiona, navodi Rojters.

-Poljska podržava Litvaniju koliko god je to moguće u njenim razgovorima sa Evropskom komisijom u vezi sa razvojem odgovarajućeg mehanizma protoka robe između Kalinjingrada i drugih delova Rusije, naveo je Moravjecki, prenosi britanska agencija.

Rojters je juče izvestio da evropski zvaničnici razgovaraju o izuzeću Kalinjingradske oblasti od sankcija koje su do sada pogađale industrijsku robu kao što je čelik.

Kremlj očekuje odluku Evropske komisije o tretmanu sankcionisane robe u vezi sa tranzitom preko Litvanije do Kalinjingrada, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, navodi TASS.

-Čekaćemo saopštenje. Evropska komisija je potpuno svesna naše zabrinutosti i faktičkog stanja stvari, tako da ćemo čekati njenu reakciju, rekao je Peskov novinarima, prenosi TASS.

BONUS VIDEO - RUSI OBJAVILI SNIMAK: Ukrajinci napustili bazu! Pogledajte šta je ostalo za njima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OPŠTA PANIKA NA POZNATOM SRPSKOM LETOVALIŠTU: Pogledajte horor scenu iz Grčke (VIDEO)