SIRIJA PRIZNALA DONJECKU I LUGANSKU NARODNU REPUBLIKU

Novosti online

29. 06. 2022. u 15:20

SIRIJSKA Arapska Republika je danas priznala nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

СИРИЈА ПРИЗНАЛА ДОЊЕЦКУ И ЛУГАНСКУ НАРОДНУ РЕПУБЛИКУ

Foto: SANA via AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Sirije, u kome je potvrđeno ranije najavljeno priznanje nezavisnosti i suvereniteta Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, objavila je državna agencija arapske republike SANA.

Predsednik Sirije Bašar el Asad je 16. juna 2022. godine rekao da su Amerikanci ti koji kontrolišu džihadiste u njegovoj zemlji i neonaciste u Ukrajini.

- To znači da se Rusija i Sirija bore protiv istog neprijatelja, jer i jedne i druge teroriste i neonaciste kontroliše ista država, SAD - rekao je sirijski lider.

On je tada na sastanku sa zamenikom predsednika Državne dume Dmitrijem Sablinom i delegacijom Donjecke Narodne Republike istakao da se glavna i najveća bitka vodi protiv politike hegemonije koju sprovodi Zapad.

Asad je tada čestitao delegaciji DNR oslobođenje većeg dela republike i rekao da će naložiti Ministarstvu spoljnih poslova da započne proceduru za zvanično priznanje DNR i LNR.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, tada je rekao da će Moskva pozdraviti priznanje DNR i LNR od strane drugih zemalja, posebno od prijateljske Sirije.

Asad je prilikom sastanka sa Sablinom dodao i da Zapad sebe smatra centrom i nastoji da vlada svetom u skladu sa svojim interesima.

On je pozvao "zemlje koje brane svoj suverenitet da grade snažne odnose kako bi se međusobno pomogle u jačanju sopstvenih pozicija i ostvarivanju interesa svojih naroda".

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin se u februaru, posle vanrednog sastanka Saveta bezbednosti Rusije, obratio građanima i izjavio da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN" - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane