DAO JE ŽIVOT ZA SVOJE SABORCE: Putin odlikovao ruskog heroja - ranjen je odbijao ukrajinske napade, borio se do kraja

Novosti online

27. 06. 2022. u 19:24

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je potporučniku Aleksandru Popovu posthumno dodeljeno zvanje Heroja Rusije.

ДАО ЈЕ ЖИВОТ ЗА СВОЈЕ САБОРЦЕ: Путин одликовао руског хероја - рањен је одбијао украјинске нападе, борио се до краја

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Ilustracija

- Za hrabrost i herojstvo iskazane u vršenju vojne dužnosti dodeljujem zvanje Heroja Ruske Federacije potporučniku Aleksandru Nikolajeviču Popovu (posthumno) - navodi se u dokumentu.

Stariji poručnik Popov žrtvovao je svoj život kako bi njegovi saborci zadržali strateški važnu liniju tokom borbi u Donbasu.

Jedinica pod njegovom komandom pokrivala je položaje ruske armije kada su ih napali brojno nadmoćni Ukrajinci koji su pokušali da probiju odbrambenu liniju.

Aleksandar Popov je sa svojim vojnicima primorao napadača na povlačenje, a nakon što su Ukrajincima stigla pojačanja oni su ponovo krenuli u napad, koji je takođe odbijen, piše u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Popov je dva puta ranjen, ali je, kako piše u saopštenju, do poslednjeg trenutka hrabro vršio svoju dužnost. Zahvaljujući njegovom profesionalizmu, hrabrosti i odlučnosti, neprijateljski napad je odbijen, i Ukrajinci nisu uspeli da probiju odbrambenu liniju.

Zvanje i orden Heroja Ruske Federacije je najviše počasno zvanje u Rusiji, i ustanovljeno je 1992. godine. 

Dodeljuje se za izuzetne zasluge i podvige u službi države i društva. Do sada ga je dobilo tek nešto više od hiljadu ljudi.

Kao znak raspoznavanja Heroja Rusije, dobitnicima počasnog zvanja se dodeljuje Medalja Zlatna zvezda i počasna "gramota".

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN" - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)