VATIKAN POHVALIO ODLUKU VRHOVNOG SUDA SAD O ABORTUSU: "Odbrana ljudskog života ne se može ograničiti na prava pojedinca"

Tanjug

25. 06. 2022. u 08:00

VATIKANSKA akademija za život pohvalila je odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu, rekavši da je to izazov za ceo svet da razmisli o važnim životnim pitanjima.

ВАТИКАН ПОХВАЛИО ОДЛУКУ ВРХОВНОГ СУДА САД О АБОРТУСУ: Одбрана људског живота не се може ограничити на права појединца

Foto AP

Vatikansko odeljenje u saopštenju je navelo da se odbrana ljudskog života ne može ograničiti na prava pojedinca, jer je život pitanje od "širokog društvenog značaja", prenosi Rojters.

Vrhovni sud SAD juče je preduzeo dramatičan korak poništavajući važnu presudu u slučaju „Rou protiv Vejda" iz 1973. godine kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus i legalizovano širom zemlje.

- Činjenica da je velika zemlja sa dugom demokratskom tradicijom promenila stav po ovom pitanju takođe je veliki izazov za ceo svet - navodi se u saopštenju Akademije.

Američki predsednik Džo Bajden osudio je presudu i dodao da je danas "tužan dan za Ameriku", označivši ekstremnim "konzervativce iz suda"

Nadbiskup Vinćenco Palja, koji je na čelu Papske akademije za život, rekao je da je odluka Suda "snažan poziv da se razmisli" o ovom pitanju u trenutku kada "zapadno društvo gubi strast za životom".

- Biranjem života u pitanju je naša odgovornost za budućnost čovečanstva - naveo je Palja.

BONUS GALERIJA: Velika peščana oluja prekrila Bliski istok

BONUS VIDEO: OKO SOLUNA KAO U PROVANSI - Pogledajte polja lavande u Grčkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)