RAT U UKRAJINI: Počeo proboj VSU iz Lisičanska, ruska artiljerija i avijacija zasipaju trupe; Ruska fanziva u punom jeku (VIDEO)

Novosti online

23. 06. 2022. u 07:44 >> 21:20

U TOKU je 120. dan ruske vojne operacije u Ukrajini. Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite na našem blogu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Почео пробој ВСУ из Лисичанска, руска артиљерија и авијација засипају трупе;  Руска фанзива у пуном јеку (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Propalo ukrajinsko forsiranje Severskog Donca

Nastavljena je specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini. Na društvenim mrežama pojavilisu se izveštaji sa fronta u Harkovskoj oblasti.

Sibirski bataljoni grupe „O“ probili do Lisičanska

Borci grupe "O" (Otvažnыh - hrabrih) zauzeli su ogromno uporište Oružanih snaga Ukrajine, pokrivajući prilaz Lisičansku. Sada je put do grada pod kontrolom ruske armije.

Ruska ofanziva u Donbasu u punom jeku

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su snage 1. Armijskog korpusa DNR zauzele Nikolajevku. Ruska vojska i snage DNR sada mogu da postave punkt na putu koji povezuje Lisičansk i Bahmut (Artjomovsk).

Foto Tanjug/AP

 

Proboj iz Lisičanska, ruska artiljerija zasipa put

Situacija kod Lisičanska se munjevito menja, piše poznati ukrajinski novinar i bloger Jurij Podoljak.

Lisičansk — dobijeno je naređenje za povlačenje i ukrajinska vojska je krenula u proboj obruča.

Predaju se i pripadnici Desnog sektora

Ukrajinska vojska se predaje kod Lisičanska i Severodonjecka, rekao je potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

-Sada se duž cele linije fronta u ovoj oblasti, lokalno i masovno, odvija predaja. To važi i za Lisičansko-Severodonjecku grupaciju, to važi i za Gorsko-Zolotovsku grupu, rekao je Maročko Prvi kanal.

On je pojasnio da se predaju i predstavnici desničarskih radikalnih snaga i obični vojnici. -Od 16 časova obavešten sam o dve takve predaje od po deset ljudi, dodao je Maročko.

 

Ernst: Gašenje ruske energije neće usporiti ruske tenkove

Energetske sankcije Rusiji treba prekinuti, jer odbijanje ruskih energenata utiče samo na stanovništvo i kompanije u Nemačkoj, rekao je Klaus Ernst, šef komiteta Bundestaga za energetiku i zaštitu klime.

-Savezna vlada mora da prizna da kratkoročno gašenje ruske energije neće usporiti rusku vojsku, već će samo naneti ogromnu štetu sopstvenom stanovništvu i kompanijama. Ne treba nam politika sankcija koja je čisto simbolična i čini naše stradaju radnici, penzioneri i porodice, naglasio je on.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Potpun poraz

Američki potpukovnik Danijel Dejvis najavio je poraz Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. O tome je govorio na kanalu Foks Njuz.

-Ako pogledate odnos snaga, posebno na bojnom polju, videćete da Rusija ima ogromnu prednost, rekao je on.

Predaja u gradovim Zolotoje i Gorskoje

Ukrajinska vojska se predaje u oblasti gradova Zolotoje i Gorskoje u Luganskoj Narodnoj Republici, gde je opkoljeno do 7.000 pripadnika VSU, izjavio je u četvrtak za RIA Novosti Ivan Filiponenko, portparol Narodne milicije LNR.

-Zatvorenici, da. Ima zatvorenika, rekao je Filiponenko.

 

Mi smo svi kao jedna celina

 Ukrajinski vojnik teritorijalne odbrane koji se predao ruskoj armiji priča o tome kako se prema njemu odnose u DNR.

 

BRIKS podržava pregovore Moskve i Kijeva

Zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) izrazile su podršku pregovorima Moskve i Kijeva radi rešavanja krize u Ukrajini, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji, usvojenoj tokom 14. samita BRIKS-a, koji je ove godine održan u onlajn formatu.

 

Granatiranje Donjecka, poginuo civil, pogođena crkva

Nastojnik i starešina hrama Svete Blagovesti povređeni su različite težine u posledicama granatiranja Kujbiševskog okruga u Donjecku, rekao je gradonačelnik grada Aleksij Kulemzin.

Ranije je Kulemzin rekao da je tokom granatiranja sela Gornjak u Kujbiševskoj oblasti jedan muškarac poginuo, a da ima ranjenih, među kojima i sveštenici.

-Prema najnovijim informacijama, tokom granatiranja Kujbiševske oblasti na teritoriji Sveto-Blagoveštenskog hrama poginuo je muškarac rođen 1948. godine. Nastojatelj hrama rođen 1960. godine i starešina, žena, rođena 1974. zadobili su povrede različite težine, napisao je gradonačelnik na svom Telegram kanalu.

Foto AP

Totalno povlačanje iz Luganska

Oružane snage Ukrajine će morati da se povuku iz Luganska, kako bi izbegle da budu opkoljene, saopštio je gubernator Luganske oblasti Sergej Gajdaj. Kako je naveo, Lisičansk se nalazi u zoni neprijateljske artiljerije i tamo nije bezbedno.

Načelnik GŠ Ukrajine o povlačenju

"Cena slobode je visoka. Jako nam je teško, jer je vatrena prednost na strani protivnika. Bez obzira na sve, mi se držimo. Situacija je teška, ali pod kontrolom. Moramo da vodimo manevarsku odbranu i zauzimamo pogodnije pozicije", napisao je glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni na fejsbuku.

Francuske haubice završile u ruskim rukama

Vojna pomoć koju je Francuska poslala Kijevu, u vidu haubica "cezar" kalibra 155mm, završila je u ruskim rukama. Jedan broj ovih artiljerijskih oruđa je zarobljen i poslat na ispitivanje u Uralvagonzavod. Iz ove firme su se učtivo zahvalili francuskom predsedniku Emanuelu Mljakronu na poklonu.

Printscreen/Youtube/Military Archive

Otkriveno skladište oružja

Skladište sa oružjem pronađeno je u Berdjansku u Zaporoškoj oblasti, rekao je Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona.

-U Berdjansku je priveden bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Zelenskog, koji je tokom ispitivanja pokazao gde se nalazi skrovište sa oružjem i municijom, napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, u lageru su pronađene dve jurišne puške kalašnjikov i više od 600 komada municije.

 

Oborene ukrajinske rakete izned Hersona

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je najmanje dve rakete koje su ispalile ukrajinske trupe na Skadovsk (Hersonska oblast), saopštila je vojno-civilna uprava grada.

„PVO ponovo radi u Skadovsku, štiteći civile od „poklona“ Oružanih snaga Ukrajine. Oborene su najmanje dve rakete“, saopštio je Telegram kanal administracije.

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Pantelejmonovku i Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici ispalivši, za pet minuta, ukupno 16 granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Očekuje se predaju Ukrajinaca u Azotu

Prema preliminarnim informacijama, večeras se očekuje masovna predaja članova ekstremističkog pokreta "Ajdar" koji je blokiran na preduzeću "Azot" u Severodonjecku.

 

Zauzeto Zolotoe i Gorsko

"Snage Narodne milicije LNR preuzele su kontrolu nad Zolotim i Gorskim", javlja dopisnik "Izvestija" Denis Kulaga.

U toku je "čišćenje" od ostataka ukrajinskih snaga ova dva strateška sela iz kojih je godinama granatirana Luganska Narodna Republika.

 

Kalas:Zapad ne bi trebalo da potcenjuje rusku vojsku

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je da Zapad ne bi trebalo da potcenjuje ruske vojne mogućnosti u Ukrajini i da je Moskva u tome na duge staze, pošto rat ulazi u peti mesec.

Predsednik Dume:Lideri EU bi trebalo da "ohlade glave"

Lideri Evropske unije bi trebalo da "ohlade glave", jer zbog njihovih odluka stradaju građani, izjavio je danas predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Volodin je ovaj komentar dao osvrćući se na izjavu predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je utorak ocenila da bi stanovnici Evrope jednostavnim spuštanjem temperature u svojim domovima za dva stepena mogli da nadomeste sve isporuke gasa preko gasovoda "Severni tok", navodi Sputnjik.

Zaharova ironično prokomentarisala optužbe odlazećeg premijera Bugarske

Potparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ironično je danas komentarisala optužbe sad već bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova da je za njegov odlazak s položaja kriva i ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova i rekla da na spisku "krivaca" nedostaju još neki izmišljeni filmski likovi.

- Neodostaju još samo Betmen i žena-mačka. Mislim, čovek se umorio, počeo je da bunca, rekla je Zaharova ironično, prenosi Sputnjik.

Foto: Profimedia

Novi hladni rat sa Rusijom i Kinom da bi se sačuvala svetska prevlast

SAD su ušle u novi hladni rat sa Rusijom i Kinom, u kojem je u pitanju globalna hegemonija Zapada, a ne zaštita vrednosti, navodi se u članku američkog ekonomiste, i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Džozefa Stiglica za portal Šerpost, prenosi RIA Novosti.

Dva Britanca i Marokanac se nadaju da će ostati u životu

Dva Britanca i jedan Marokanac, koji su zarobljeni dok su se borili na strani Ukrajine i osuđeni na smrt pred sudom samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), pripremaju se da podnesu žalbu, naveo je danas jedan od njihovih advokata, prenosi Rojters, pozivajući se na TASS.

Rama: Ukrajina da ne gaji iluzije

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, premijer Albanije Edi Rama je rekao da Ukrajinci ne bi trebalo da gaje mnogo iluzija.

LNR:Ukrajinske trupe postavile mine na branu kod Lisičanska

Ukrajinska vojska postavila je mine na branu u naselju Malorjazancevo, nekoliko kilometara od grada Lisičanska, prenosi danas TAS S na osnovu izvora iz Narodne milicije samoproglašene LNR.

- Prema poslednjim informacijama, Oružane snage Ukrajine postavile su mine na nekoliko lokacija u Malorjazancevu. U toku su napori da se spreči da ukrajinski vojnici dignu branu u vazduh i delimično poplave naselje, rekao je ovaj izvor.

Putin: Saradnja sa partnerima iz BRIKS u fokusu Rusije

Politika Rusije je efikasna u sredinama u kojima Zapad zanemaruje osnovne principe tržišne ekonomije i slobodne trgovine, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom govora pred učesnicima poslovnog foruma BRIKS i najavio da će se Rusija fokusirati na saradnju sa svojim partnerima iz BRIKS.

- Zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine i nepovredivosti privatne svojine. Oni u stvari prate na neodgovoran način makroekonomski kurs kroz nekontrolisane emisije novca i gomilanje dugova bez pokrića, ocenio je Putin u sredu, prenosi TAS S.

Foto: Shutterstock/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

UNHCR:Više od osam miliona ljudi napustilo Ukrajinu

Više od osam miliona ljudi napustilo je do sada Ukrajinu od početka sukoba 24. februara, saopšteno je iz UNHCR.

To su najnoviji podaci koje je sinoć objavilo telo UN nadležno za izbeglice, prenosi Rojters.

Sankcije za još tri ruska kanala

Evropa je uvela sankcije RT i Sputnjiku, a sada će ih uvesti još tri ruska TV kanala.

Ovo je izjavila zamenica šefa Evropske komisije Vera Jurova, ali nije precizirala koji će to kanali biti.

Podsetimo, EU je zabranila distribuciju signala i sadržaja RT i Sputnjika 2. marta usred specijalne operacije u Ukrajini. Na primer, u Austriji se za ponovno objavljivanje publikacija može izreći kazna do 50.000 evra. Pored toga, EU je suspendovala emitovanje TV kanala Rossiia RTR/RTR-Planeta, Rossiia 24 i TV Center International.

DNR: Ukrajina granatira stambena naselja

Oružane snage Ukrajine sa položaja u Piskom ponovo granatiraju stambena naselja Kijevskog okruga u Donjecku granatama kalibra 155 mm.

Saopštava Štab za odbranu DNR.

Gori silos sa 30.000 tona žita

U gradu Rubežno gori silos za žito nakon što je na njega pucala ukrajinska artiljerija, javlja dopisnik RIA Novosti.

Silos radi od 2020. godine i ima kapacitet 30.000 tona žita. Artiljerijska paljba stigla je iz pravca Lisičanka koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Snage LNR preuzele su kontrolu nad putem od Severska do Lisičanska

Narodna milicija LNR preuzela je kontrolu nad jedinim putem od Severska do Lisičanska. Militantima kojih ima 5-7 hiljada je prekinuto snabdevanje, rekao je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

12 stranih brodova ne može da napusti luku Herson

U luci Herson ostalo je 12 stranih brodova, koji ne mogu da uđu u Crno more zbog ušća koje je blokirala ukrajinska vojska, rekao je za RIA Novosti zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

- U luci je ostalo 12 stranih brodova. Uglavnom turskih, tu su i sirijski brod i jedan brod pod zastavom Sejšela - rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, brodovi ne mogu da napuste luku zbog dejstava ukrajinske vojske, koja je minirala izlaz u Crno more preko Dnjepro-Bugskog ušća u blizini grada Očakova, Nikolajevska oblast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!