MOGUĆ POTPUNI PREKID ISPORUKA RUSKOG GASA Fatih Birol: Evropa da se spremi

Tanjug

22. 06. 2022. u 15:03

RUSIJA bi mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi u nastojanju da ojača svoju političku poziciju usled ukrajinske krize, izjavio je danas šef Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol, dodajući da Evropa treba već sada da se pripremi za to.

МОГУЋ ПОТПУНИ ПРЕКИД ИСПОРУКА РУСКОГ ГАСА Фатих Бирол: Европа да се спреми

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

- Uzimajući u obzir skorašnje ponašanje (Moskve), ne bih isključio mogućnost da Rusija nastavi da tu i tamo nalazi različite razloge i da nastavi da traži izgovore za dalje smanjenje isporuka gasa Evropi i da ih možda čak potpuno prekine - naveo je Birol u izjavi poslatoj Rojtersu.

To je, ističe on, razlog zbog kojeg su Evropi potrebni planovi za vanredne situacije.

Takođe, Nemačka vlada se, prema saznanjima dnevnika "Velt", sprema da zbog gasa proglasi alarmantnu situaciju u skladu sa nacionalnim planom za vanredne situacije. Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i zaštite klime Patrik Grajhen pripremio je energetsku industriju za predstojeći korak, preneo je list, pozivajući se na krugove u energetskoj industriji.

Zvaničnih potvrda, međutim, za sada nema. Ministarstvo na pitanje lista nije ni potvrdilo ni demantovalo informaciju, ali dnevnik navodi da se kompanije u energetskoj industriji pripremaju za skoro proglašenje uzbune.

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!