POSLE "BARBAROSE" UVEK DOLAZI 9. MAJ: Igor Maljcev o napadima na Rusiju - "Jedina razlika je što 1941. godine nismo bili spremni"

Novosti online

22. 06. 2022. u 13:02

NOVINAR Igor Maljcev je tekstu za ruski list "Vzgljad", koji je objavljen danas, na godišnjicu napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez, napisao da se protiv Rusije sada, uz retke izuzetke, bore iste zemlje koje su se borile protiv SSSR-a od 1941. do 1945. godine.

ПОСЛЕ БАРБАРОСЕ УВЕК ДОЛАЗИ 9. МАЈ: Игор Маљцев о нападима на Русију - Једина разлика је што 1941. године нисмо били спремни

Foto: Javno vlasništvo/Telegram/WarGonzo

- Zemlja je na sve moguće načine pokušavala da spreči ili bar odloži izbijanje rata. Trudila se do kraja da ne isprovocira potencijalnog agresora – nije preduzimala očigledne korake da se pripremi za odbijanje neizbežnog napada. I ono što je bilo urađeno, urađeno je prekasno. Ne zvuči li previše aktuelno i zastrašujuće? Da nastavimo dalje, bliže originalu: "Kao rezultat, zemlja nije bila spremna da u potpunosti dočeka invaziju nacističke Nemačke, koja je napala našu domovinu 22. juna 1941. bez objave rata. Neprijatelj je zaustavljen, a zatim razbijen, ali uz kolosalnu cenu. Pokušaj smirivanja agresora uoči Velikog otadžbinskog rata pokazao se greškom koja je skupo koštala naš narod. Već u prvim mesecima neprijateljstava izgubili smo ogromne, strateški važne teritorije i milione ljudi. Drugi put nećemo dozvoliti takvu grešku, nemamo pravo." Ovo je Putin koji se obraća građanima 24. februara 2022. godine. I govori o 22. junu, tragičnom danu u istoriji zemlje, već sedamdeset sedmom u kalendaru - napisao je Maljcev.

On piše da svaki čitalac shvata da u tom "vremenskom preskoku nismo zaboravili uporne zahteve da se ne širi NATO, da se ne prelazi crta, da se ne približavaju našim granicama, da ne stvaraju pretnju."

- I šta smo čuli kao odgovor? Ništa. Kao zid. Jer sve je već odlučeno. A brzina kojom su stizale prilično osetljive, iako nepromišljene sankcije, koje nisu imale analoga u svetskoj istoriji, samo govori o njihovoj spremnosti. Za šta? Kao što pokazuje duboko ešalonirani, opremljeni i snabdeveni front duž sada priznatih republika Donbasa – da udare. Zato je ceo postmajdanski režim bio napumpan oružjem. Da se udari svom snagom, da se niko ne može odbraniti - piše ruski novinar.

Maljcev kaže da je plan bio da Rusiju uguše unapred pripremljenim sankcijama – gašenjem svega osim interneta, i to samo zato što je internet odlično sredstvo za vođenje vojne propagande i totalnog nadzora.

- Bilo je jasno da se "konačno rešenje pitanja Donbasa" odnosi na Donbas samo za potpuno naivne. U stvari, osam godina je na slovenskim zemljama formiran mostobran protiv Rusa, a to takođe nije nova tehnika: nacistička Nemačka je, uoči napada na SSSR, delovala na isti način, koristeći kao mostobran zemlju koja se graniči sa Sovjetskim Savezom i naseljena je slovenskim stanovništvom – Poljsku. Liniju fronta rata protiv Rusije danas predstavlja još jedna slovenska teritorija – Ukrajina. Činjenica da rat protiv nas ponovo počinje sa slovenskih teritorija pokazuje da smo potencijalne neprijatelje previše približili našim granicama - istakao je on.

Ruski novinar piše i da je najzanimljivije da je Poljska ovoga puta ispala potpuno indoktrinirana i pripremljena, ali da Nemačka i dalje izgleda zbunjeno – jer je istorijsko pamćenje i dalje prisutno.

- Ali to ne sprečava kolektivni Zapad (kolektiv je dobra stvar, odgovornost je višestruko razvodnjena) da stvara anti-Rusiju na teritoriji Ukrajine. A suprotstavljanje najbližih etničkih naroda je glavno oruđe ovog projekta. Mameći Evropskom unijom i NATO-om, što podrazumeva velike pare za vlastodržački vrh, „bela gospoda“ su u Ukrajini stvarala iluziju da ona uopšte nije Rusija, da je sasvim drugačija, do potpunog odbijanja svega ruskog. Da je Ukrajina anti-Rusija. A nema ništa slađe u očima gospode od prizora pobijenih srodnih naroda. I što duže, to bolje. Zato budalasto uvoze oružje, da ne bi prestalo krvoproliće - napisao je Maljcev.

On tvrdi da se svaki put kada Ukrajina počne da razmišlja o pregovorima začuje prekookeanski vapaj, da nastave do samog kraja.

- Pritom, uopšte ne obraćaju pažnju na strašnu istorijsku analogiju. Protiv Rusije se sada – u vidu isporuke oružja, plaćenika, u vidu sankcija i političkih izjava – bore, uz retke izuzetke, iste zemlje koje su se borile 1941–1945. godine. Svi vide kako je Ukrajina dovedena do ovoga. "U decembru 2021. smo ipak još jednom pokušali da se dogovorimo sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima o principima osiguranja bezbednosti u Evropi i o neširenju NATO-a. Sve uzalud. Stav SAD se ne menja. Oni ne smatraju potrebnim da pregovaraju sa Rusijom o ovom za nas ključnom pitanju, sledeći svoje sopstvene ciljeve, zanemarujući naše interese." Ovo je takođe rekao Putin, i takođe 24. februara. Da li se nešto promenilo? Ne. Samo je postalo teže. Jednostavno zato što sama činjenica postojanja Rusije nije uključena u njihove planove. Jedina razlika između 1941. i 2022. je u tome što tada nismo bili spremni za rat, a ovoga puta smo uspeli da se pripremimo - napisao je on.

Maljcev piše da se tako beli čovek ponaša prema "podljudima", i da su ruševine Nemačke i Evropske unije na tom putu samo prijatni bonus.

- Jer je i to u planu. Pritom, nisu potrebni ruski "kalibri", dovoljno je zavrnuti ruke i pravilno pripremiti nove evropske političare da pokrenu sankcije koje će uništiti njihovo društvo i  ekonomiju. I opet – sve tuđim rukama. Hitler je barem u ovome bio pošteniji. Ali ne na današnji dan, 22. juna, koji nas tera da ponovo procenimo mesto Rusije u ovom svetu. To mesto se zove "Nećete dočekati". Jer mi – i ceo svet – dobro pamtimo da će posle 22. juna 1941. godine obavezno nastupiti 9. maj 1945. godine - zaključio je Maljcev.

(Pečat - preveo Ž. Nikčević)

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE - Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a