KAKAV ĆE BITI RUSKI ODGOVOR LITVANIJI? Zaharova otkrila šta će Moskva preduzeti nakon blokiranja Kalinjingrada

Tanjug

22. 06. 2022. u 11:45

ODGOVOR Moskve na odluku Litvanije da blokira ruski transport robe ka Kalinjingradskoj oblasti na osnovu EU sankcija neće biti diplomatske, već praktične prirode, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

КАКАВ ЋЕ БИТИ РУСКИ ОДГОВОР ЛИТВАНИЈИ? Захарова открила шта ће Москва предузети након блокирања Калињинграда

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Jedno od glavnih pitanja je da li će naš odgovor biti isključivo diplomatski. Odgovor je: ne! On će biti praktičan - saopštila je Zaharova na konferenciji za štampu, prenosi TASS.

Ona nije želela da precizira prirodu praktičnih mera koje Rusija planira da preduzme protiv Litvanije.

- Što se tiče mogućih kontramera, one se razrađuju u međuresornom formatu. I Litvanija i EU su preko svojih diplomatskih misija u Moskvi obaveštene da su takve akcije nedopustive i da preduzete korake treba poništiti i dovesti situaciju nazad na legalan, legitiman kolosek. Ako se to ne uradi, onda će, naravno, uzvratni potezi biti neizbežni, što je naglašeno na svim nivoima u Moskvi - rekla je Zaharova, navodi TASS.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, a vest o zabrani objavio je na vide-snimku guverner regiona Anton Alikanov.

Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija, a Alikanov je saopštio da će zabrana obuhvatiti oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE - Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani aamerički lovci (VIDEO)