UKRAJINCIMA OKLOPNJACI IZ DOBA SFRJ Slovenija šalje 35 vozila pešadije BVP M80 u zamenu za kredit od SAD (VIDEO)

Novosti onlajn

21. 06. 2022. u 16:42

SLOVENIJA je u Ukrajinu poslala 35 oklopnih vozila pešadije BVP M80. U zamenu će dobiti kredit od SAD u vrednosti oklopnjaka za nabavku vojne opreme.

УКРАЈИНЦИМА ОКЛОПЊАЦИ ИЗ ДОБА СФРЈ Словенија шаље 35 возила пешадије БВП М80 у замену за кредит од САД (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube/SILA V PRAVDE

Oklopna vozila BVP M-80 stara su četiri decenije i biće prebačena u Ukrajinu preko Austrije i Poljske, budući da Mađarska ne dozvoljava prelazak vojne opreme do Ukrajine.

Slovenački oklopnjaci BVP koji su poslati Ukrajini bili su konzervirani godinama zajedno sa tenkovima i drugim oklopnim vozilima u blizini Pivke, a dekonzervacija je trajala nekoliko nedelja, navode slovenački mediji.

Radi se o vozilima koje je slovenačka vojska nasledila od JNA posle raspada Jugoslavije, a proizvedeni su pre 40 godina u SFRJ za potrebe tadašnje armije. Borbeno vozilo pešadije BVP M80 je amfibijsko gusenično oklopljeno vozilo, čiju posadu čine tri vojnika, a u njemu može da se prevozi više vojnika. Ima top kalibra 20 milimetara, mitraljez i lansere za protivtenkovske rakete „maljutka“. Više stotina ovih vozila i dalje je u naoružanju vojski Srbije, Hrvatske i BiH.

Inače, ova vozila Slovenija je nameravala da proda i to je pokušavala još od 2015. godine. Posrednička firma „S luks“ našla je kupca tek u januaru ove godine – ukrajinsko ministarstvo odbrane, preko češkog posrednika. Međutim, slovenačka vlada je odlučila da BVP-ove pokloni Ukrajincima. Kompanije „S luks“ zbog toga je nedavno podnela tužbu protiv slovenačke države, objavili su slovenački mediji.

- Bili smo potpisali ugovor i posle potpisivanja, jednostavno smo obavešteni i-mejlom da vozila više nisu na prodaju - rekla je Nataša Starec iz te kompanije.

Iz slovenačkog ministarstva odbrane tvrde da oklopnjaci ne mogu da budu prodati državama u kojima se dešavaju oružani sukobi, jer to ne dozvoljava slovenački zakon.

Kako kažu, oni mogu da budu poklonjeni, bez posrednika, kao donacija prijateljskoj vojsci.

Slovenački Upravni sud odbio je tužbu kompanije „S luks“ uz obrazloženje da ne mogu osporavati vlasniku da raspolaže svojom imovinom.
 

BONUS VIDEO:

DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE: SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

DA SE SMRZNEŠ: Neverovatna scena na Adi Ciganliji - muškarac usred decembra otišao na KUPANJE (FOTO)