BORELJ O LITVANIJI Vilnjus ne sprovodi svoje već sankcije Evropske unije

Tanjug

20. 06. 2022. u 20:58

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj odbacio je danas tvrdnje Rusije da Litvanija primjenjuje sopstvene, nacionalne sankcije blokiranjem tranzita određene robe do ruske eksklave Kalinjingrad i naveo da su u pitanju sankcije EU.

БОРЕЉ О ЛИТВАНИЈИ Вилњус не спроводи своје већ санкције Европске уније

Foto: Tanjug/AP

- To je čista propaganda. Litvanija ne preduzima i ne sprovodi svoje jednostrane nacionalne sankcije protiv Rusije, nego sankcije koje je uvela Evropska unija - izjavio je Borelj na konferenciji za novinare u Luksemburgu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU.

On je podsetio da je EU uvela zabranu tranzita preko svoje teritorije za određenu robu i da Litvanija postupa u skladu s njima, prenosi Hina.

Rusija je upozorila Litvaniju da će preduzeti određene mere kako bi zaštitila svoje nacionalne interese ako ta zemlja pod hitno ne ukine zabranu tranzita roba u Kalinjingrad, ali nije precizirala koje su to mere.

Kalinjingrad je ruska eksklava koja nema kopnenu vezu s ostatkom Rusije i koja se graniči sa Litvanijom na severu, Poljskom na jugu, a na zapadu izlazi na Baltičko more.

 

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi