VAŽNI DETALJI IZ PUTINOVOG GOVORA: Elite EU plešu na tuđu muziku! Zapadne ucene ne deluju na države koje imaju prave lidere

SANKCIJE uvedene protiv Rusije su nerazumne i nepromišljene, a sve ono što se sada događa u svetu je rezultat loše zapadne politike, rekao je juče u svom govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu ruski predsednik Vladimir Putin.

ВАЖНИ ДЕТАЉИ ИЗ ПУТИНОВОГ ГОВОРА: Елите ЕУ плешу на туђу музику! Западне уцене не делују на државе које имају праве лидере

Foto Tanjug/AP

- Cilj sankcija je bio da na brzinu samelju rusku ekonomiju, ali to nije uspelo - rekao je Putin. - Evropski političari su sopstvenoj ekonomiji naneli težak udarac svojim rukama, tamo rastu cene. Sve češće slušam izraz "Putinova inflacija". To je upućeno onima koji ne umeju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu s tom inflacijom nemaju nikakve veze.

UCENE NE DELUJU NA PRAVE LIDERE

NEĆU reći ništa novo ako podsetim da se svi koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Ponekad dolazi čak i do direktnih pretnji, ali ipak takve ucene malo znače kada je reč o zemljama na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumeju gde su tuđi, a gde nacionalni, sopstveni interesi - naglasio je Putin. 

On je naglasio da sve što se danas događa u svetu nije rezultat događaja od poslednjih meseci, već je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7.

- Evropska unija je konačno izgubila svoj politički suverenitet, a njene elite plešu tuđu muziku, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu - upozorio je ruski predsednik. - Sadašnja situacija u Evropi će dovesti do eksplozije radikalizma, a u perspektivi do smene elita.

Prema oceni ruskog predsednika, Zapad bez pardona nameće svoju etiku i kulturu, obuhvatajući sve oblasti, ali vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promene.

- Zemlje "zlatne milijarde" i dalje smatraju sve ostale svojim kolonijama, drugom rasom - rekao je Putin. - Kolege na Zapadu pokušavaju da se suprotstave toku istorije i misle u kategorijama prošlog veka.

Prema Putinovim rečima, sadašnje promene u ekonomiji i međunarodnoj politici su tektonske i revolucionarne. SAD su proglasivši pobedu u Hladnom ratu svoje interese proglasile svetim, upozorio je predsednik Rusije i dodao da je u takvim uslovima svet postao nestabilan.

- Pravila novog svetskog poretka će postavljati jake, suverene države, koje ne idu po trajektoriji koju im je neko drugi zacrtao - zaključio je Putin u govoru koji je trajao 73 minuta. - Treba da se menjamo, da osećamo duh vremena. Rusija stupa u novu epohu moćne, suverene zemlje.

- Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini odluka je suverene države, zasnovana na pravu da brani svoju bezbednost - kazao je on. - Teška, ali, bezuslovno, iznuđena i neophodna. Svi zadaci operacije će biti ispunjeni.

Mada javno pokušavaju da demonstriraju jedinstvo oko stava o Ukrajini, među zapadnim saveznicima postoji velika razlika. Dok rukovodstva u Londonu i Vašingtonu i dalje huškaju Ukrajince da nastave rat i hrabre ih da mogu pobediti Rusiju, na drugoj strani Francuska, Nemačka i Italija su sklonije da se nastave pregovori i diplomatskim putem traži rešenje.

Foto Tanjug/AP

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liza Tras tvrdi da London neće dozvoliti da se na Kijev pravi pritisak da se do dogovora sa Rusijom dođe tako što će Ukrajina ustupiti deo svojih teritorija. Ministarka Tras kaže da zemlje G-7 i članice NATO čine sve što mogu da ojačaju poziciju Ukrajine. Pre nego što se delegacija Kijeva vrati za pregovarački sto sa Rusijom, zapadne zemlje moraju ojačati poziciju Ukrajine tako što će joj poslati nove količine oružja.

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da Ukrajina sama treba da odluči kako će voditi pregovore sa Rusijom i da to ne mogu za nju da urade Francuska, Nemačka i Italija.

Ako je verovati nemačkom listu "Velt", lideri Nemačke, Francuske i Italije su uveravali Zelenskog da treba da sedne za pregovarački sto sa Rusima.

Ni tokom jučerašnjeg, 144. dana rata u Ukrajini, oružje nije mirovalo. Guverner regiona Lugansk Serhij Gajdaj je rekao da su ruske snage snažno granatirale grad Lisičansk na istoku Ukrajine i da je veliki broj ljudi poginuo. On je rekao i da ruske snage nisu uspele da zauzmu Severodonjeck i da su borbe tamo nastavljene i juče.

Lisičansk se nalazi na drugoj strani reke Severski Donjec prekoputa Severodonjecka, u kojem su tokom poslednjih nekoliko nedelja vođene žestoke ulične borbe.

- Deo ukrajinskih snaga utvrđenih u hemijskoj fabrici "Azot" u Severodonjecku počeo je da se predaje - izjavio je juče pripadnik policije samoproglašne Luganske narodne republike (LNR) Andrej Maročko.

Kijev je saopštio i da je ukrajinska vojska u Crnom moru pogodila tegljač ruske mornarice "Vasilij Beg" raketama "harpun", što je prvi put da Ukrajina navodi da je pogodila rusko plovilo protivbrodskim projektilima dobijenim od zapadnih zemalja. Zmijsko ostrvo nalazi se južno od Odeske oblasti i pod ruskom je kontrolom. Oko tog ostrva na krajnjem zapadu Crnog mora od početka rata u Ukrajini vode se žestoke borbe.

Foto Tanjug/AP

PLAĆENICI SA SVIH STRANA

MOSKVA je objavila broj stranih plaćenika u Ukrajini.

- Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je stigla 1.831 osoba iz Poljske, od kojih je 378 poginulo, dok su 272 plaćenika otišla nazad u svoju zemlju. Sledi Rumunija - 504 stigla, 102 mrtva, 98 se vratilo. Na trećem mestu je Velika Britanija - 422 došla, 101 poginuo, 95 se vratilo. Sa američkog kontinenta prednjači Kanada - stigao 601, uništeno 162, vratilo se 169. Na drugom mestu su Sjedinjene Države, stiglo 530, 214 poginulo, 227 se vratilo.

Bilo je plaćenika i sa Bliskog istoka, Zakavkazja i Azije. Ukupno, od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je stiglo 6.956 ljudi. Od toga je 1.956 već ubijeno, a 1.779 se vratilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri