PUTIN PORUČIO SVETU: "Amerikanci vide sebe kao Božje izaslanike na zemlji, bez ikakvih obaveza"

Novosti online

17. 06. 2022. u 15:00

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin se danas obratio na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gde je istakao da "partneri sa Zapada namerno podrivaju međunarodne temelje u ime svojih geopolitičkih iluzija".

ПУТИН ПОРУЧИО СВЕТУ: Американци виде себе као Божје изасланике на земљи, без икаквих обавеза

Foto: Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Putin je na početku skupa učesnicima rekao da Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu protiče u veoma složenim globalnim uslovima, u kojima su se čak i osnovni ekonomski principi našli pod udarom.

Prema njegovim rečima, iz osnova su ugroženi poslovna reputacija i poverenje u valute, što je, kako je rekao, učinjeno namerno.

- Šabloni u politici i ekonomiji ne funkcionišu, iako zapadne zemlje pokušavaju da ih nametnu - istakao je Putin.

Sjedinjene Američke Države su proglasivši pobedu u Hladnom ratu svoje interese proglasile svetim, upozorio je predsednik Rusije i dodao da je u takvim uslovima svet postao nestabilan.

- Sadašnje promene u ekonomiji i međunarodnoj politici su tektonske i revolucionarne. Kolege na Zapadu pokušavaju da se suprotstave toku istorije i misle u kategorijama prošlog veka - smatra Putin.

Zemlje "zlatne milijarde" i dalje smatraju sve ostale svojim kolonijama, drugom rasom - rekao je Putin, i upozorio na to da vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promene.

Prema oceni ruskog predsednika, Zapad bez pardona nameće svoju etiku i kulturu, obuhvatajući sve oblasti, uključujući sport.

Sankcije protiv Rusije Putin je ocenio kao nerazumne i nepromišljene.

Njihov cilj je da na brzinu samelju rusku ekonomiju, ali to nije uspelo, ocenio je Putin, naglašavajući da ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju.

- Sama konstrukcija zapadnih sankcija bila je izgrađena na pogrešnoj tezi, a to je da ruska ekonomija nije suverena - konstatovao je Putin.

Ruski biznis i ruske vlasti su u vreme uvođenja sankcija protiv Rusije radili pribrano i složno, rekao je Putin.

- Mračne prognoze u vezi s ruskom ekonomijom, koje su se mogle čuti početkom proleća, nisu se obistinile - konstatovao je predsednik Rusije.

On je, takođe, ukazao na to da su uveravanja da će dolar vredeti 200 rubalja i druge zapadne prognoze deo informacione borbe.

Prema njegovoj oceni, potrebno je iskreno procenjivati situaciju u ekonomiji i verovati u svoje snage: "Mi možemo da izađemo na kraj sa svakim izazovom i da rešimo bilo koji zadatak".

Inflacija u Rusiji i dalje se smanjuje, a ekonomska dinamika se stabilizuje, konstatovao je ruski predsednik i dodao da 16,7 odsto jeste visoka inflacija, ali da će ruska vlada nastaviti da radi na tome da se ona snizi.

- Inflacija u nizu zemalja evrozone se ubrzala do 20 odsto, a pritom one ne sprovode nikakve specijalne operacije - primetio je Putin.

Ekonomski blickrig protiv Rusije od početka nije imao šanse za uspeh, naglasio je Putin.

- Samo direktni gubici Evropske unije od sankcione groznice mogli bi da premaše 400 milijardi dolara godišnje, a ti gubici idu na račun običnih ljudi - upozorio je ruski lider.

Prema njegovim rečima, lideri evropskih zemalja u neformalnim razgovorima razmatraju sankcije, govore da one mogu da budu primenjene protiv svakog ko im nije po volji, uključujući članice Evropske unije.

- Evropski političari su sopstvenoj ekonomiji naneli težak udarac svojim rukama, tamo rastu cene - upozorio je Putin.

Prema njegovim rečima, lideri evropskih zemalja u neformalnim razgovorima razmatraju sankcije, govore da one mogu da budu primenjene protiv svakog ko im nije po volji, uključujući članice Evropske unije.

- Evropski političari su sopstvenoj ekonomiji naneli težak udarac svojim rukama, tamo rastu cene", upozorio je Putin.

Evropska unija gubi globalnu konkurentnost za mnoge buduće godine zbog sankcija protiv Rusije, a tempo rasta evropske ekonomije se smanjuje.

- Demokratske procedure, izbori u istoj toj Evropi – ponekad kad gledaš šta se tamo događa, kakve snage dolaze na vlast... Sve to liči na ekran, jer se smenjuju vlasti koje liče jedna na drugu, kao blizanci, političke partije. Ipak, sama suština toga se ne menja, realni interesi građana, nacionalnog biznisa sve više se potiskuju na periferiju. To udaljavanje od realnosti, od zahteva društva, neminovno će dovesti do eksplozije populizma i rasta krajnje radikalnih pokreta, do ozbiljnih socijalno-ekonomskih promena, do degradacije, a u daljoj budućnosti do smene elita - rekao je Putin.

Evropska unija je konačno izgubila svoj politički suverenitet, a njene elite igraju kako drugi sviraju, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu, upozorio je ruski predsednik.

Sve što se danas događa u svetu nije rezultat onoga što se dogodilo poslednjih meseci, sve je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7, ocenio je Putin.

- Pogoršanje situacije u globalnoj ekonomiji nije pitanje poslednjih meseci. Sada ću se zaustaviti na stvarima koje smatram izuzetno važnim. Ono što se događa nije rezultat poslednjih meseci. Naravno da nije. I još manje je rezultat specijalne operacije koju Rusija sprovodi u Donbasu. Takve tvrdnje su otvoreno i svesno izvrtanje činjenica - naglasio je predsednik Rusije.

Prema njegovoj oceni, specijalna operacija Rusije u Ukrajini postala je "spasilački pojas" za Zapad, koji je krivicu za sve svoje probleme svalio na Rusiju.

Putin je dodao da je najveći doprinos rastu cena u Evropi donela pogrešna energetska politika.

- Rusija nema ništa s rastom cena energenata u Evropi, on je počeo mnogo pre specijalne operacije - naglasio je Putin.

- Sve češće slušam izraz "Putinova inflacija". To je upućeno onima koji ne umeju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu s tom inflacijom nemaju nikakve veze", istakao je Putin i dodao da su rast cena i problemi u energetici rezultat pogrešne politike SAD i EU.

Predsednik Rusije je, takođe, podsetio na to da su SAD bile veliki izvoznik prehrambenih proizvoda, a da su se sada pretvorile u čistog uvoznika - štampaju novac i kupuju proizvode širom sveta.

- Sjedinjene Američke Države mogu u bilo kom trenutku da ukradu tuđi novac, kada im se nešto ne dopada, to je objektivna analiza - istakao je Putin.

Ruski predsednik smatra da u ovom trenutku nema nikakvih pretpostavki za promene svetskih cena đubriva.

- Zbog nedostatka đubriva, cene prehrambenih proizvoda rastu, a to nosi opasnost od gladi u siromašnim zemljama. Sve je to na savesti SAD i Evropske unije - istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, evropska birokratija radi kao mlin u 18. veku i za razliku od SAD nije mogla da ukine ograničenja za izvoz ruskog đubriva.

Rusiji bi bilo prijatno da čuje da je tako svemoguća i da se od nje svi tresu, ali to nije tako, rekao je Putin.

- Rusija je sposobna značajno da poveća izvoz prehrambenih proizvoda i đubriva, kao i obim isporuka žita, koji bi već u sledećoj sezoni mogao biti povećan do 50 miliona tona - rekao je on. 

Najtužnija varijanta bi bila da Ukrajina izvozi žito u zamenu za oružje, rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da Rusija pozdravlja inicijativu Ujedinjenih nacija za rešavanje prehrambene krize.

- Rusija ne sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište, nismo mi ti koji su minirali ukrajinske luke - podsetio je Putin.

On je dodao da postoji pet ili šest varijanti za izvoz žita iz Ukrajine i da kijevske vlasti mogu same da reše kako će to da učine, ne obazirući se na svoje "gospodare preko okeana".

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini Putin je ponovio da je ona bila iznuđena i neophodna i naglasio da će svi zadaci te operacije biti ispunjeni do kraja.

- Konsolidacija ruskog društva daje snage ruskim vojnicima - naglasio je predsednik Rusije.

Zapad nastavlja da pumpa Ukrajinu oružjem, ne žaleći novac za širenje rusofobije, istakao je Putin.

Ruski predsednik je ukazao na to da suverenitet u 21. veku ne može biti fragmentaran, te da je važno braniti ne samo politički, nego i ekonomski i tehnološki suverenitet.

Svi koji nastavljaju da sarađuju s Rusijom nalaze se pod pritiskom evropskih država i suočavaju se s direktnim pretnjama, upozorio je Putin.

- Neću reći ništa novo ako podsetim da se svi koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Ponekad dolazi čak i direktnih pretnji, ali ipak takve ucene malo znače kada je reč o zemljama na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumeju gde su tuđi, a gde nacionalni, sopstveni interesi - naglasio je Putin.

Putin je istakao da će Rusija sarađivati sa zapadnim kompanijama koje rade s Moskvom, bez obzira na „zavrtanje ruku“. On je dodao da će Rusija težiti liderstvu u humanitarnoj, kulturnoj i sportskoj sferi.

Pandemija i aktuelni događaji su potvrdili koliko su važni fleksibilnost i adaptacija na spoljne uslove, zaključio je Putin.

- Potrebno je oslanjati se na razvoj ekonomije i privatnog biznisa, nastaviti sa smanjenjem administrativnih opterećenja - naglasio je predsednik Rusije.

Zahvaljujući razvoju tehnologije Rusija ima hipersonično oružje koje i dalje nema analoge u svetu.

Pravila novog svetskog poretka će postavljati jake, suverene države, koje ne idu po trajektoriji koju im je neko drugi zacrtao, naglasio je Putin.

- Treba da se menjamo, da osećamo duh vremena: Rusija stupa u novu epohu moćne, suverene zemlje - zaključio je ruski predsednik.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: RUSKI BM-30 U AKCIJI - Pogledajte dejstvo teškog višecevnog bacača raketa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)