PUTIN GOVORIO O NASTANKU UKRAJINE: "Donbas im je poklonio Lenjin, Novorusija nema veze sa njima"

Novosti online

17. 06. 2022. u 19:20

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin danas je na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu izneo svoje viđenje stvaranja Ukrajine.

ПУТИН ГОВОРИО О НАСТАНКУ УКРАЈИНЕ: Донбас им је поклонио Лењин, Новорусија нема везе са њима

Foto: Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Profimedia/Ilustracija/Vikipedija/Ilustracija

On je rekao da je Ukrajina u sastav Ruske Imperije ušla sa tri teritorije, dok su zapadni delovi "dodati" toj sovjetskoj republici nakon pobede u Drugom Svetskom ratu. Putin tvrdi i da je sve što je Ukrajina dobila tokom formiranja Sovjetskog Saveza toj republici poklonio Vladimir Lenjin.

- Kažu da mi vraćamo svoje teritorije. Pa istorijski, da, naravno. To je ceo crnomorski region, da kažemo. Mi zapravo ne pretendujemo na sve te teritorije, ali ipak, činjenice su činjenice. Odakle nam Novorusija? Ona je rezultat nekoliko ratova sa turskom imperijom. Šta je Ukrajina, kakve veze Ukrajina ima sa tim? To nema nikakve veze jedno sa drugim - rekao je Putin.

On tvrdi da su zapadni delovi Ukrajine "nasleđeni" nakon Drugog svetskog rata.

- Staljin je uzeo teritoriju od Mađarske, Rumunije i Poljske i dao je Ukrajini, nagradivši tu istu Poljsku istočnim oblastima Nemačke - rekao je on, i dodao:

- Poznato je kako je nastala levoobalna Ukrajina. Ona je ušla u sastav Ruskog carstva sa tri teritorije: Kijevskom oblašću, Žitomirom i Černigovom. To je sve, 1545. godine, ili tako nešto. Sve što je kasnije dodato Ukrajini je rezultat formiranja Sovjetskog Saveza 1922. godine, poklonjeno od strane Vladimira Iljiča Lenjina.

Putin tvrdi i da je Donbas prvo trebalo da pripadne RSFSR, ali da je Lenjin tražio da se "ponovo odlučuje" i ta teritorija preda Ukrajini, kako bi se podigao procenat proleterskog stanovništva u toj sovjetskoj republici.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE - SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!