RUSI "MENJAJU IGRU" NATO je prinuđen da se prilagodi

Tanjug

16. 06. 2022. u 16:39

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da ruska agresija „menja igru“ i da će ta organizacija pojačati vazdušnu, pomorsku i sajber odbranu, kao i da će koristiti više tehnološki sofisticiranih trupa na teritorijama zemalja članica.

РУСИ МЕЊАЈУ ИГРУ НАТО је принуђен да се прилагоди

Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Stoltenberg je nagovestio da će u budućnosti NATO trupe biti zadužene za direktnu odbranu određenih zemalja, a neće biti na opštim dužnostima kao do sada, što će im omogućiti da brže reaguju, prenosi Gardijan.

On je ponovio da je NATO „posvećen tome da obezbedi sve što je potrebno za očuvanje prava Ukrajine na samoodbranu“ i najavio da će ta organizacija rasporediti više trupa na svom istočnom krilu, navodi britanski list.

Foto: Profimedia

Govoreći u Briselu, generalni sekretar NATO-a osudio je „nemilosrdni rat iscrpljivanja protiv Ukrajine koji vodi Rusija“ i dodao da NATO planira sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini kako bi ona mogla da pređe sa oružja iz sovjetske ere na oružje NATO-a, prenosi Gardijan.

Osvrnuvši se na izjavu pape Franje da je rat u Ukrajini „možda nekako izazvan“, Stoltenberg je naveo da je NATO odbrambreni savez i istakao da su „za ovu brutalnu agresiju odgovorni Putin i Moskva“, navodi Gardijan.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili