ŠKOTSKA VLADAJUĆA PARTIJA ŽELI NEZAVISNOST: Premijerka počela kampanju za drugi referendum

Tanjug

14. 06. 2022. u 12:19

ŠKOTSKA premijerka Nikola Stardžen započela je danas svoju kampanju za drugi referendum o nezavisnosti, tvrdeći da bi Škotskoj bilo ekonomski bolje van Velike Britanije.

ШКОТСКА ВЛАДАЈУЋА ПАРТИЈА ЖЕЛИ НЕЗАВИСНОСТ: Премијерка почела кампању за други референдум

Foto: Tanjug/AP

Stardženova, koja vodi Škotsku nacionalnu partiju, kao i decentralizovanu vladu u Škotskoj, kaže da će objaviti prvi u nizu dokumenata u kojima se izlaže argumentacija u korist nezavisnosti.

Škotska je odbacila nezavisnost na referendumu 2014. godine, a 55 odsto birača izjasnilo se da želi da ostane deo Velike Britanije. Britanska Vlada premijera Borisa Džonsona protivi se novom glasanju o nezavisnosti, rekavši da je to pitanje rešeno referendumom.

Ali Stardženova tvrdi da se situacija od tada promenila, što je najvažnije zbog izlaska Velike Britanije iz EU, a čemu se protivila većina ljudi u Škotskoj.

- Da smo 2014. znali sve što sada znamo o putu kojim bi Ujedinjeno Kraljevstvo tada krenulo, nema sumnje da bi Škotska tada glasala - za, rekla je ona za Bi-Bi-Si.

Škotska je glasala za ostanak u Velikoj Britaniji sa 55 prema 45 odsto na referendumu 2014. godine.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske vlade.

BONUS VIDEO: VATRENI HOROR: U Kaliforniji besni nova runda požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KAKO JE GAGA UMALO DOBIO BATINE OD PAJE: Došao na snimanje pijan, jedga govori tekst... Vuisić bio prek, Bata Stojković se NIJE izvukao