ORBAN ODGOVARA BRISELU: "Vanredna situacija zahteva hitne mere"

Novosti online

10. 06. 2022. u 21:11

MAĐARSKI premijer Viktor Orban stao je danas u odbranu viših cena goriva za strance koje je uveo krajem maja, odgovarajući na kritike iz Brisela da bi ta mera mogla da bude diskriminatorna.

ОРБАН ОДГОВАРА БРИСЕЛУ: Ванредна ситуација захтева хитне мере

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Nadamo se da EU vidi da je ovo vanredna situacija koja zahteva hitne mere - rekao je Orban u radio intervjuu.

Evropska komisija pozvala je juče Mađarsku da prestane da drugačije naplaćuje na benzinskim pumpama vlasnicima vozila sa mađarskim registarskim oznakama i onima čija su vozila registrovana u drugoj državi članici EU, dok se ne izvrši detaljna provera da li je ta mera u skladu sa pravom Unije.

Portparolka Komisije Sonja Gospodinova rekla je na konferenciji za novinare da je komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton u sredu uputio pismo mađarskim vlastima tražeći objašnjenje za tu meru i da je treba obustaviti dok se ne proveri da li je diskriminacija.

Strani vozači u Mađarskoj od kraja maja moraju da plaćaju mnogo više za benzin od mađarskih državljana, a prema pisanju tamošnjih medija, to je razlika od oko 40 odsto.

Mađarska vlada je u novembru prošle godine donela uredbu kojom se ograničava cena goriva kako građani ne bi osetili globalni rast cena energenata.

Strani automobili su donedavno mogli da sipaju gorivo po toj fiksnoj ceni od 480 forinti (1,24 evra). Međutim, Vlada je iznenada objavila da će za strance važiti viša, tržišna cena.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLJAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KOMŠIJINE KOZE MU POJELE KUKURUZ: Vidite kako mu se osvetio - sam, bez suda i policije! Sad mu preti robija