PENTAGON: SAD su pomogle 46 bioistraživačkih objekata u Ukrajini

P. Z. S. / ria.ru

09. 06. 2022. u 19:16

SJEDINjENE Države su pružile pravnu podršku za 46 bioloških objekata u Ukrajini u poslednjih 20 godina u okviru miroljubivih medicinskih i poljoprivrednih projekata, saopštio je Pentagon.

ПЕНТАГОН: САД су помогле 46 биоистраживачких објеката у Украјини

Foto: Tanjug/AP


Selektovane informacije o saradnji dve zemlje objavljene su nakon što su ruske vlasti više puta optužile SAD za vojno-biološku aktivnost na ukrajinskoj teritoriji.
-Sjedinjene Države rade na poboljšanju biosigurnosti i zaštite Ukrajine, efikasnosti nadzora ljudi i životinja, pružajući podršku za 46 ukrajinskih civilnih laboratorija, zdravstvenih ustanova i centara za dijagnostiku bolesti tokom protekle dve decenije, navodi se u saopštenju za javnost.

Pentagon je uverio da je saradnja bila transparentna, da se odvija u skladu sa normama američkog, ukrajinskog zakonodavstva i međunarodnog prava, često u partnerstvu sa multilateralnim strukturama, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju.

U saopštenju se navodi da Ukrajina nema vojno orijentisane nuklearne, hemijske ili biološke programe, a njene laboratorije se ne razlikuju od sličnih medicinskih i naučnih ustanova širom sveta.

Amerikanci su dodali da su Pentagon i Stejt department finansirali programe za promovisanje pretvaranja bivših sovjetskih vojnih bioloških objekata širom raspadnutog SSSR-a u „mirnodopske javne zdravstvene ustanove“.

-SAD su, kroz međunarodnu saradnju, takođe radile na eliminisanju drugih bioloških pretnji na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza. Uključeni su stručnjaci iz oblasti biologije, biološke bezbednosti, javnog zdravlja i srodnih oblasti iz cele američke vlade, saopštenje je rečeno.

-Ovi napori su doprineli razvoju nadzora i proširenju miroljubive saradnje u biološkim istraživanjima između naučnika bivšeg Sovjetskog Saveza i globalne naučne zajednice u skladu sa međunarodnim standardima bezbednosti, zaštite, neproliferacije i transparentnosti, navodi se u dokumentu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u maju da „otkrivene činjenice vojne biološke aktivnosti SAD u Ukrajini ukazuju na to da funkcionisanje bioloških laboratorija na teritoriji ove zemlje, uključujući jedinice sanitarno-epidemiološkog odeljenja vojnog resora Ukrajine, je bio usmeren na poboljšanje patogenih svojstava uzročnika kuge, antraksa, kolere i drugih smrtonosnih bolesti“.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju