BIVŠI ITALIJANSKI MINISTAR ODBRANE: Za uklanjanje mina iz ukrajinskih luka potrebno mesec dana

Novosti online

09. 06. 2022. u 15:59

ZA UKLANjANjE mina iz ukrajinskih luka radi izvoza prehrambenih proizvoda potrebno je oko mesec dana, smatra bivši ministar odbrane Italije Đampero di Paola.

БИВШИ ИТАЛИЈАНСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: За уклањање мина из украјинских лука потребно месец дана

Foto shutterstock

-To zavisi od toga koliko odreda i snaga Turci nameravaju da angažuju za uklanjanje mina: to je dugotrajna, spora i metodična operacija, ona zavisi još i od površine akvatorije. Rekao bih da je potrebno oko mesec dana, rekao je admiral u penziji za list „Mesađero“.

Di Paola je naveo da trgovačke brodove na izlazu iz crnomorskih luka mogu da prate turski brodovi, zajedno s ruskim, ukoliko to prihvati ukrajinska strana.

Kontrola robe može da se obavlja u Istanbulu, dodao je bivši ministar, ocenivši da je prevoz žita Crnim morem ne samo moguć, nego i pogodan za sve strane.

-Ukrajinci će videti da je luka u Odesi odblokirana i da izvozi njihovo žito, osnovni ekonomski resurs zemlje. Rusi bi mogli da kažu da u toj situaciji nisu ispali loši, jer bi pokazali da su zabrinuti zbog svetske gladi, posebno u Africi. I Turska bi, takođe, bila pobednik, kao 'domaćin' Crnog mora. Pored toga, to bi za nas bio prvi signal dogovora među protivnicima, rekao je Di Paola.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)