"ZNAO JE ŠTA RADI, DODAVAO JE GAS": Novi detalji napada u Nemačkoj, otkriće u kolima otkriva mogući motiv? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 06. 2022. u 23:03

"ZNAO je šta radi. Stalno je dodavao gas", ispričao je nemačkim medijima Sadik Rustemi, koji je u sredu oko 10:30 gledao kako se nepoznati vozač u srebrnom Renou zabija među prolaznike, a potom završava u izlogu jedne od najprometnijih ulica u Berlinu. Jedna osoba je poginula, a osmoro je teško povređeno. Motiv još nije jasan.

ЗНАО ЈЕ ШТА РАДИ, ДОДАВАО ЈЕ ГАС: Нови детаљи напада у Немачкој, откриће у колима открива могући мотив? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Na osnovu svega što su do sada saznali, istražitelji trenutno smatraju da je reč o divljačkoj vožnji, a ne o saobraćajnoj nesreći. Tagesšpil je objavio da nema sumnje u terorizam, dok Bild tvrdi da policija po najnovijim saznanjima ne može da isključi političke motive.

Berlinska ulica Kurfurstendam pored koje se u sredu ujutro vozač Renoa zabio u prolaznike, omiljeno je mesto za ilegalne trke automobilima, u kojima neretko neko pogine.

Vozač, kog nemački mediji identifikuju pod imenom Gor H. (29), bio je poznat policiji, ali ne kao ekstremista. Bio je poznat kao nasilnik, a svedoci opisuju da se na mestu nesreće ponašao izgubljeno i konfuzno. Vikao je "molim vas, pomoć" dok su ga policajci odvodili.

Gor H. se zabio u sredu oko 10:30 Renoom u grupu učenika iz Hesena na trotoaru pored berlinskog Kudama, glavne šoping ulice u zapadnom Berlinu. Automobil je prošao kroz izlog parfimerije, pokosio je učenike 10. razreda iz Bad Arolsena u pokrajini Hessen, koji su bili na ekskurziji. Od 24 učenika, 14 ih je povređeno, neki su u vrlo teškom stanju. Nastavnica je preminula na mestu nesreće. Šest osoba je životno ugroženo, a nepoznat je broj lakših povreda. Među povređenima je i vozač.

Sadik Rustemi je video šta se dogodilo iz poslovnice banke u kojoj je bio. On tvrdi da je vozač dodavao gas koji ne staje nego ide dalje.

Prolaznici su zadržali vozača dok policija nije stigla. Uhapšeni ima nemački i jermenski pasoš. Budući da kod sebe nije imao dokumenta, identifikovala ga je savezna policija uz pomoć Fast-ID uređaja koji očitavaju otiske prstiju i upoređuju ih s onima u bazi podataka.

U automobilu je pronađen plakat s porukama protiv Turske, koja je počinila genocid nad Jermenima u Prvom svetskom ratu. Nejasno je pripada da li plakat pripada Goru ili njegovoj sestri, koja je vlasnica automobila. 

BONUS GALERIJA: Velika peščana oluja prekrila Bliski istok

BONUS VIDEO: TRAGEDIJA U IRANU - Voz iskliznuo iz šina, veliki broj nastradalih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri