OSLOBOĐEN SVJATOGORSK: Šojgu saoštio najnovije informacije sa fronta

Novosti online

07. 06. 2022. u 12:42

MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da je Svjatogorsk oslobođen tokom specijalne vojne operacije.

ОСЛОБОЂЕН СВЈАТОГОРСК: Шојгу саоштио најновије информације са фронта

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Russian Defense Ministry Press Service via AP

- Oslobođen je značajan deo Donjecke i Luganske Narodne Republike duž leve obale Severskog Donjca, uključujući i gradove Krasni Liman i Svjatogorsk, kao i 15 drugih naselja - rekao je Šojgu.

Među najvećim oslobođenim naseljima nalaze se Studenok, Jarova, Kirovsk, Jampolj i Drobiševo

Ranije je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov saopštio da ruska vojska završava oslobađanje Svjatogorska.

Svjatogorsk (do 2003. Slavjanogorsk) se nalazi u severnom delu DNR, nešto više od 40 kilometara jugoistočno od grada Izjuma u ​​Harkovskoj oblasti, koji je pod kontrolom ruske vojske. U Svjatogorsku se, na visokoj obali reke Severski Donjec, nalazi Uspenski manastir, koji ima status lavre.

Šojgu je dodao da su potpuno oslobođeni stambeni delovi Severodonjecka.

- Stambena područja grada Severodonjecka potpuno su oslobođena. Nastavlja se zauzimanje njegove industrijske zone i najbližih naselja. Razvija se ofanziva u pravcu Popasne - istakao je ministar i dodao da je „do danas oslobođeno 97 odsto teritorije Luganske Narodne Republike“.

U proteklih deset dana operacije u Ukrajini uništena je 51 jedinica vojne tehnike koja je stigla iz inostranstva, naveo je ministar.

Među uništenom tehnikom je 12 borbenih oklopnih vozila, 21 haubica kalibra 155 mm, dva višecevna bacača granata i 16 bespilotnih letelica.

Prema njegovim rečima, ukupan broj zarobljenih ukrajinskih vojnika premašio je 6,4 hiljade.

- Za pet dana predalo se 126 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, njihov ukupan broj je 6.489 ljudi - precizirao je Šojgu.

Nuklearka u Zaporožju radi normalno

Govoreći o nuklearnoj elektrani u Zaporožju, Šojgu je primetio da ona radi normalno.

- Najveća nuklearna elektrana u Evropi Zaporožje, koja može da proizvede do polovine ukupne proizvodnje nuklearne energije u Ukrajini radi normalno - istakao je Šojgu.

Takođe je napomenuo da se „nastavlja neprekidan rad 33 rudnika uglja, dva naftna i četrnaest gasnih polja, koja su tokom specijalne vojne operacije prešla pod kontrolu Luganske i Donjecke Narodne Republike“.

- Osim toga, na oslobođenim teritorijama koncentrisano je 57 odsto kapaciteta metalurške industrije Ukrajine - objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska tokom povlačenja pokušava da nanese maksimalnu štetu ovim granama privrede.

- Sa druge strane, ruska vojska oslobađajući Donbas uzima industrijske objekte pod svoju zaštitu, zadržavajući time potencijal za razvoj privrede regiona - primetio je Šojgu.

Obnova železničkog saobraćaja

- Zajedničkim naporima Ministarstva odbrane Rusije i akcionarskog društva 'Ruske železnice' stvoreni su uslovi za potpuno obnavljanje saobraćaja između Rusije, Donbasa, Ukrajine i Krima na šest železničkih pruga. Počela je isporuka robe u Marijupolj, Berdjansk i Herson - rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, „ukupna dužina obnovljenih pruga je 1.200 kilometara“.

- Otvoren je automobilski saobraćaj sa teritorije Rusije kopnom ka Krimu. Obnovljeno je i snabdevanje Krimskog poluostrva vodom preko Severo-krimskog kanala - dodao je Šojgu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA PATROLA RUSA I KINEZA: Avioni iznad Japanskog i Istočnokineskog mora

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a