EKSPERTI ZA STOLOM BILDERBERŠKE GRUPE: U Vašingtonu okončan godišnji skup "sivih eminencija" raznih struka

I. Stanojević

06. 06. 2022. u 10:11

KRUŽOK pod imenom Bilderberg grupa, zaključio je juče svoj 68. godišnji skup. Na sastanku koji je počeo 2. juna u Vašingtonu, okupilo se između 120 i 140 učesnika iz 21 zemlje.

ЕКСПЕРТИ ЗА СТОЛОМ БИЛДЕРБЕРШКЕ ГРУПЕ: У Вашингтону окончан годишњи скуп сивих еминенција разних струка

Foto M.M.Minderhoud or Wikipedia/Michiel1972

Kao i svake godine, prisutan je bio veliki broj političkih lidera i stručnjaka iz oblasti industrije i finansija, kao i pripadnika akademske zajednice.

Među ovogodišnjim učesnicima su bili i Albert Burla, direktor kompanije "Fajzer", Odri Azul, generalna direktorka Uneska, i Vilijam Berns, direktor CIA, a tu su i Džeremi Fleming, direktor Štaba za komunikacije britanske vlade i Jurij Vitrenko, izvršni direktor "Naftagasa".

Ključne teme ovogodišnje diskusije, osim sukoba u Ukrajini, odnosile su se na geopolitičko prestrojavanje, izazove sa kojima se suočava NATO, Rusija, problem dezinformacija, energetska sigurnost i održivost, trgovina i deglobalizacija.

Svet još nema pouzdan odgovor na pitanje da li je ova grupa ključni deo međunarodne diplomatije, neka vrsta pripremnog terena za dolazak u stvarnu političku arenu, ili pak "samo" deo opasne zavere? Kad je Bil Klinton prisustvovao sastanku 1991, nije bilo sigurno čak ni da će biti kandidat Demokratske stanke za predsedničku trku naredne godine, a kamoli da će na kraju zameniti Džordža Buša Starijeg u Beloj kući, pa ipak, to se desilo.

Foto Tanjug/AP

Albert Burla

Toni Bler je išao na sastanak Grupe 1993. godine, a lider Laburističke stranke postao je sledeće godine posle smrti Džona Smita. Za premijera Velike Britanije izabran je 1997. godine.

Teoretičari zavere optužili su Bilderberšku grupu za sve, počev od tendencioznog izazivanja finansijske krize do planiranja ubistva 80 odsto svetske populacije. Američki radijski voditelj Aleks Džons, dugogodišnji protivnik grupe, ometao je njene sastanke megafonom: "Znamo da ste nemilosrdni. Znamo da ste zli. Mi cenimo vašu tamnu moć."

Vilijam Berns / Foto Tanjug-AP

Vilijam Berns

Sledbenici Bilderberške grupe tvrde da njena tajnovitost omogućuje ljudima da otvoreno govore istinu jedni drugima, a da ne moraju da brinu o tome kakav će politički odjek imati ono što kažu, ili kako će to protumačiti mediji, time i javno mnjenje.

- Grupa poseduje pravu moć koja daleko nadmašuje Svetski ekonomski forum, koji se sastaje u Davosu - tvrdi profesor Endrju Kakabadse, koautor knjige "Bilderberški ljudi".

Džejms Mekonahi, koautor "Osnovnog vodiča za teorije zavere", kaže da tajnovita priroda takvih grupa omogućava protivnicima da projektuju svoje strahove na njih. U SAD, najekstremniji strah od Bilderberške grupe čini pretpostavka da ovu tajnovitu kliku vodi Evropska unija i da ona ugrožava američke slobode.

 

POD VELOM TAJNE

PRVI Bilderberški skup održan je u hotelu "Bilderberg" (na slici) u Holandiji od 29. do 31. maja 1954. godine na inicijativu holandskog princa Bernara, sa ciljem da se učvrste transatlantske veze Amerike i Evrope i da se spreči novi globalni sukob posle Drugog svetskog rata. Metodi rada Bilderberške grupe uvek su bili tajanstveni. Ne pozivaju se novinari, ne šalju se saopštenja posle sastanaka i organizacija održava samo jednostavnu internet stranicu koja izgleda kao da je dizajnirana devedesetih godina prošlog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!