AMERIKA NOVIM POTEZOM DOLILA ULJE NA VATRU Peskov: "Sastanak Putina i Zelenskog nije isključen"

Tanjug

01. 06. 2022. u 13:37

SASTANAK ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog nije isključen, ali on treba da bude pripremljen i finalizovan dokumentom na kome je rad zaustavljen, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov i optužio SAD da isporukom oružja Ukrajini "dolivaju ulje na vatru" u ovom sukobu.

АМЕРИКА НОВИМ ПОТЕЗОМ ДОЛИЛА УЉЕ НА ВАТРУ Песков: Састанак Путина и Зеленског није искључен

Foto: EPA

- Naš stav i stav predsednika Rusije o sastanku sa Zelenskim je dobro poznat. Niko apriori ne isključuje takav sastanak, nikada ga nije isključio, ali se on mora pripremiti, i to ima smisla za Putina - poručio je novinarima Peskov, odgovarajući na pitanje o mogućnosti sastanka dvojice lidera, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da je rad na mirovnom dokumentu sa Ukrajinom odavno zaustavljen i poručio da ljudi u ukrajinskim regionima Hersona, Zaporožja i Donbasa moraju sami da odlučuju o svojoj budućnosti, pri čemu Kremlj ne sumnja da će doneti najbolju odluku.

SAD dolivaju ulje na vatru isporukom oružja UKR

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je danas SAD da isporukom oružja Ukrajini "dolivaju ulje na vatru" u sukobu i potvrđuju nameru da se bore do poslednjeg Ukrajinca.

- Tu nema ništa novo. Verujemo da SAD namerno i marljivo dolivaju ulje na vatru. SAD se, očigledno, zaista drže kursa borbe sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca, naveo je Peskov komentarišući planove Vašingtona da pošalje višecevne lansere raketa Ukrajini, a prenosi TASS.

On je dodao da ruska vojska preduzima sve mere kako bi umanjila rizike u slučaju da Ukrajina dobije ove lansere raketa od SAD.

Peskov je naglasio da Moskva ne veruje tvrdnjama Kijeva da neće ispaljivati rakete ka Rusiji.

Ranije danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina neće koristiti raketne sisteme dužeg dometa za napade na teritoriju Rusije.

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će SAD poslati Ukrajini naprednije raketne sisteme kako bi joj pomogle u odbrani.

Reč je o naoruženju uz pomoć kojeg će Ukrajina moći da preciznije gađa "neprijateljske snage" sa veće udaljenosti.

Rjabakov: SAD ništa nisu učinile da spreče sukobe

Podsetimo, na slanje raketnih lansera u Kijev, reagovao je i Sergej Rjabkov, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, i istakao da su takvim potezom SAD na putu sukoba sa Rusijom.

- Svake isporuke oružja, koje se nastavljaju i eskaliraju, povećavaju rizik od takvog razvoja događaja - rekao je Rjabkov novinarima, govoreći o mogućnosti direktne konfrontacije između Rusije i SAD.

Diplomata je dodao da SAD godinama nisu činile ništa da spreče eskalaciju tenzija sa Rusijom oko Ukrajine.

-To je zaustavilo poslednje pokušaje Moskve da pregovara o pravno obavezujućem sporazumu koji bi rešio zabrinutost Rusije u vezi sa širenjem NATO-a u Evropi - istakao je on. Nakon izbijanja otvorenih neprijateljstava u februaru, „ostaci zdravog stava prema situaciji su razbijeni”, rekao je on.

BONUS VIDEO: JEDAN PROJEKTIL RAZNOSI BETONSKI BUNKER: Pogledajte dejstvo ruskih haubica "Malka"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista