NEMAČKA ŠALJE UKRAJINI MODERNO ORUŽJE: Pogledajte IRIS-T u akciji (VIDEO)

Novosti online

01. 06. 2022. u 13:21

NEMAČKA će poslati naprednije oružje Ukrajini. Između ostalog, vlada je odlučila da zemlji isporuči sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T, vajavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

НЕМАЧКА ШАЉЕ УКРАЈИНИ МОДЕРНО ОРУЖЈЕ: Погледајте ИРИС-Т у акцији (ВИДЕО)

Foto: Jutjub Printskrin/ Defence Simplified

Šolc je rekao da su sistemi protivvazdušne odbrane "najmoderniji" u nemačkim zalihama i da će "omogućiti Ukrajini da zaštiti ceo veliki grad od ruskih vazdušnih napada".

Podsećanja radi, sredinom maja pojavili su se izveštaji da nemačka vlada razmatra slanje takvog inventara u Ukrajinu, a izvori kažu da bi Kijev mogao da ih rasporedi do novembra, prenosi RT.

Šta je IRIS-T?

Rakete su prvobitno bile evropska zamena za AIM-9 Sidevinder američke proizvodnje. Takođe postoji i varijanta sa radarom navođena sa zemlje pod nazivom IRIS-T SL. Postoje dve verzije sistema za angažovanje kratkog i srednjeg dometa.

Operativno testiranje IRIS-T SL srednjeg dometa je završeno u januaru. Zajednički programer Švedska je primenio verziju kratkog dometa 2019.

U poređenju sa AIM-9M, IRIS-T ima veću ECM otpornost i suzbijanje plamena. Takođe, može da angažuje mete iza lansiranog aviona, što je omogućeno ekstremnom agilnošću izbliza koja omogućava okretanje od 60 g brzinom od 60°/s preko vektoriranja potiska i LOAL sposobnosti.

IRIS-T ima jedinstvenu sposobnost, u poređenju sa drugim sličnim projektilima kao što je AIM-9Ks, da cilja i obori druge rakete vazduh-vazduh i zemlja-vazduh, čime nudi odbrambenu sposobnost od 360°.

Podsetimo, Rusija je otpočela vojnu intervenciju u Ukrajini krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)