ORBAN I NEHAMER PROTIV EMBARGA NA RUSKU NAFTU: Lideri Mađarske i Austrije optužuju Evropsku komisiju

Tanjug

30. 05. 2022. u 15:55

PREMIJER Mađarske Viktor Orban rekao je danas da evropski predlog o embargu na uvoz ruske nafte „nije dobar” i da kompromisa među zemljama članicama o šestom paketu sankcija još nema.

ОРБАН И НЕХАМЕР ПРОТИВ ЕМБАРГА НА РУСКУ НАФТУ: Лидери Мађарске и Аустрије оптужују Европску комисију

Foto AP

Premijer Mađarske je, dolazeći na samit EU lidera, poručio da je „spreman da podrži šesti paket sankcija” ako se daju odgovori i garancije za bezbedno snabdevanje Mađarske energentima.

- Rešenje koje izuzima naftovode nije loše, ali trebaju nam garancije da, u slučaju problema sa naftovodom koji prolazi kroz Ukrajinu, imamo pravo da uzimamo rusku naftu iz drugih izvora. Ako to dobijemo, onda je u redu - rekao je Orban.

- Pozicija Mađarske je vrlo jednostavna. Energetika je ozbiljno pitanje. Prvo nam trebaju rešenja, a onda sankcije. U prvih pet paketa sankcija prvo smo uvodili sankcije, a onda tražili rešenja za posledice. Pošto je energetika ozbiljno i rizično pitanje, moramo da prvo imamo rešenja, a onda da uvodimo sankcije. Za sada nemamo rešenja - poručio je Orban.

Orban je za nepostizanje dogovora o šestom paketu sankcija optužio Evropsku komisiju, navodeći da je iznela predlog o embargu na rusku naftu a da nije pružila odgovor na pitanje o bezbednosti snabdevanja energentima Mađarske.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

Nehamer: Austrija ne može podržati embargo na gas

Austrija ne može pristati na embargo na ruski gas, istakao je danas austrijski kancelar Karl Nehamer na glavnom odboru austrijskog parlamenta, uoči vanrednog samita EU.

Stav Austrije je, kaže, potpuno jasan, bilo da je reč o gasu u Austriji ili nafti u Mađarskoj, svaka zemlja mora sama da se brine da ne izazove krizu unutar svoje države.

Nehamer je ukazao na zavisnost Austrije od ruskog gasa.

Uz to, kazao je da u vezi sa embargom niko ne govori o uranijumu, što, smatra, takođe treba tematizovati.

Kada je reč o embargu na rusku naftu, rekao je da ne može u potpunosti shvatiti delovanje Evropske komisije.

Govoreći o članstvu Ukrajine u EU, Nehamer je kazao da Austrija neće stajati na putu dodeli statusa kandidata, ali ukazuje da treba razmišljati istovremeno o evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan.

Pravila, podvukao je, moraju biti ista za sve kandidate za pristupanje EU.

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR U "AZOVSTALJU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi