RAT U UKRAJINI: "Čečenski borci su spremni da sruše novi Azov"; U DNR trenutno 2.300 zarobljenika iz "Azovstalja" (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

30. 05. 2022. u 07:16 >> 14:59

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 96. dan. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski otpustio je tokom posete Harkovskoj oblasti lokalnog šefa Službe bezbednosti Ukrajine. Predstavnici EU razmatraju uvođenje šestog paketa antiruskih sankcija, ali za sada nije postignut dogovor o sankcijama na rusku naftu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Чеченски борци су спремни да сруше нови Азов; У ДНР тренутно 2.300 заробљеника из Азовстаља (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Dogovor EU o novim sankcijama Rusiji

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći da je na sastanku lidera EU 27 u Briselu postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte.

- Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije - napisao je Mišel na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta dodaje da će se pristisak na Rusiju nastaviti do završetka rata u Ukrajini.

On dodaje da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje swift transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba "odgovornih za ratne zločine u Ukrajini".

Velika eksplozija u Melitopolju

Ruska agencija RIA javlja da je u Melitopolju od‌jeknula glasna eksplozija.

"Jutros oko 7:40 jaka eksplozija se čula u samom centru grada. Prozori i zidovi kuća su se zatresli, a centar grada pun je crnog dima", rekao je Vladimir Rogov, član novog proruskog veća koga je imenovala ruska vojska.

Izvor agencije RIA tvrdi da je eksplodirao automobil u blizini gradske skupštine Rusi sugerišu da iza eksplozije stoje ukrajinski saboteri

Lavrov: Oslobođenje Donbasa je prioritet za Rusiju

Oslobođenje ukrajinskog Donbasa je bezuslovni prioritet Moskve, dok bi druge ukrajinske teritorije mogle da odlučuju o svojoj budućnosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ukrajinske snage pokušale da probiju odbranu kod Hersona

Ukrajinske snage pokušale su u dva navrata da probiju liniju odbrane u Hersonskoj oblasti ali su pretrpeli poraz, izjavio je zamenik vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, na bojnom polju i dalje leži oko 70 ubijenih ukrajinskih vojnika čija tela su ukrajinske snage ostavili tu, dok je ukupno poginulo, prema nekim procenama, oko 200 vojnika i uništeno je oko 20 jedinica vojne tehnike.

Ilustracija telegram rybar

Snage LNR se učvrstile na prilazima Severnodonjecku

Snage Narodne milicije Luganske narodne republike su, uz podršku ruske vojske, učvrstile svoje položaje na obodu grada Severodonjecka u Donbasu, prenosi reporter Sputnjika sa lica mesta.

Takođe se navodi i da je sada ceo grad pod kontrolom snaga LNR.

Kako tvrdi, ukrajinski vojnici sada granatiraju stambene četvrti koje su nedavno sami napustili.

Kijev: Ruske snage se pregrupišu na istoku Ukrajine

Ruske snage se pregrupišu kako bi nastavile ofanzivu u pravcu regiona Slavjanska u istočnoj Ukrajini, a istovremeno nastavljaju napore da opkole Severodonjeck, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

On je dodao je da su ukrajinske snage imale određeni uspeh u napredovanju ka priobalnim oblastima gde su ruske snage zauzele odbrambene pozicije, prenosi Rojters.

"U Slavjansku, neprijatelj se pregrupiše kako bi nastavio napade u pravcu Izjum-Barvinkove i Izjum-Slovjansk", rekao je Motuzjanik na brifingu za novinare.

Obustavljena evakuacija civila iz Luganska, ubijen novinar

Napori da se evakuišu civili iz Luganska u istočnoj Ukrajini obustavljeni su danas nakon što je ubijen francuski novinar koji se nalazio u oklopnom vozilu pogođenom gelerima iz ruske granate, izjavio je regionalni guverner Sergej Gajdaj.

Gajdaj je na Telegramu objavio da je geler probio oklop vozila i usmrtio francuskog novinara koji je bio u njemu, prenosi agencija Rojters.

On je u objavi priložio fotografiju sa novinarske akreditacije francuskog novinara.

Ahmed Dudajev: "Čečenski borci su spremni da sruše novi Azov"

Čečenski borci u Donbasu već su čuli za stvaranje nove jedinice Azov u ​​Harkovu i, ako dobiju naređenje, spremni su da je „sruše“ „sa velikim apetitom“, rekao je čečenski ministar za nacionalnu i spoljnu politiku, štampu i informacije Ahmed Dudajev za RIA Novosti.

- Za naše borce nije bilo problema da se izbore sa ovim šejtanima i sledbenicima satanizma u Mariupolju, naši borci su to radili sa velikim apetitom - rekao je Dudajev.

Foto: Profimedia

Iz Norveške poručili: "Ne isporučujemo oružje Ukrajini svojom voljom"

Odluka Norveške da isporuči Ukrajinu artiljerijskim sistemima nije posledica volje vlade kraljevstva, već pritiska američkog rukovodstva, rekla je za "Klasenkampen" Julija Vilhelmsen, viši istraživač Norveškog instituta za međunarodne poslove, prenose RIA Novosti.

Prošle nedelje, šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da su brojne zemlje, uključujući Norvešku, najavile transfer „kritično potrebnih artiljerijskih sistema i municije” Ukrajini. Istovremeno, ranije se Oslo ograničilo na nabavku lakšeg naoružanja – protivtenkovskih projektila i municije.

Vilhelmsen smatra da Norveška želi da pokaže solidarnost sa Ukrajinom, a slanje moćnijeg naoružanja je logičan nastavak ranijih isporuka. Ali u isto vreme, ekspert je rekao da iza ove odluke ne stoji samo dobra volja Osla.

 

U DNR trenutno 2.300 Azovaca

U Donjeckoj Narodnoj Republici trenutno se nalazi 2.300 zarobljenika iz „Azovstalja“, saopštilo je Ministarstvo pravde ove republike.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/Vikipedija

Poljska prestala sa besplatnom isporukom goriva Ukrajini

Poljska je prestala da isporučuje gorivo Ukrajini besplatno i sada to radi za novac, izjavila je poljska ministarka klime i životne sredine Ana Moskva u intervjuu za „Biznis alert“, javlja Sputnjik.

- Na početku (specijalne operacije)... davali smo ovo gorivo besplatno. Trenutno su to komercijalne isporuke ORLEN-a - saopštila je ministarka.

- Redovno ih sprovodimo, zadržavajući prioritet isporuka poljskog tržišta. Kompanije za gorivo u Ukrajini se snalaze. Naše isporuke su odgovor na krizu, ali ovaj sektor je dobro organizovan, tako da tamo postoji tržišni potencijal - dodala je ona.

 

Uništena baterija italijanskih haubica

Ruska vojska uništila je bateriju haubica italijanske proizvodnje u Ukrajini. Ministarstvo odbrane objavljuje snimak.

 

Putin danas razgovara sa Erdoganom

Ruski predsednik Vladimir Putin će danas održati operativni sastanak sa članovima Saveta bezbednosti i obaviti telefonski razgovor sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom

 

Oštećene tri škole u Donjecku

DNR je saopštila da su ukrajinske snage napale centar Donjecka, tri škole su oštećene - humanitarna gimnazija, 5. i 22. škola. Tri osobe su poginule, a tri su povređene, prenosi Sputnjik.

Gradonačelnik tog grada je precizirao da je u 22. školi dvoje stradalo, a 12 ranjeno, među kojima su dvoje s teškim povredama, dok je u 5. školi jedna osoba poginula.

Pored toga, jedna osoba je poginula tokom granatiranja Dinamičke ulice i još jedna na raskrsnici ulica Generala Antonova i 50. godišnjice SSSR-a.

 

Rusija granatirala hangar u brodogradilištu u Mikolajevu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njene snage napale brodogradilište u gradu Mikolajevu na jugu Ukrajine.

Ruska artiljerija je granatirala hangar Okean u mikolajevskom brodogradilištu i uništila vozila i drugu opremu, saopštilo je ministarstvo, ali Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaj.

 

Konašenkov: "Ruska avijacija pogodila 67 područja koncentracije ljudstva Oružanih snaga Ukrajine"

U ruskim vazdušnim udarima uništeno je 320 militanata i 47 komada ukrajinskog oružja za jedan dan, izjavio je u ponedeljak general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane.

Visokoprecizne rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile su dva komandna i osmatračnica bataljona Oružanih snaga Ukrajine, centar veze, kao i 34 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je general.

Foto: Printskrin/Ruptly

Rusi optužili Ukrajinu za eksploziju u Melitopolju

- Iza terorističkog napada u centru Melitopolja stoji ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa - izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, prenosi Sputnjik.

- Iza terorističkog napada stoji ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, ali to je zapravo teroristička grupa. Uveren sam da u regionu treba pojačati protivterorističke mere bezbednosti kako bi se spreččilo da ukrajinske snage zastrašuju stanovništvo i pokušavaju da ometaju miran život - objasnio je Rogov za Sputnjik.

 

Poginulo 40 Ukrajinaca u LNR

U sukobima u Luganskoj Narodnoj Republici ukrajinske snage su tokom proteklih 24 časa izgubile su 40 pripadnika i četiri oklopna transportera i sedam vozila, saopštila je Narodna milicija LNR.

 

"NATO ima pravo da ojača pozicije u istočnom krilu"

Zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini NATO ima pravo da ojača pozicije na istočnom krilu, izjavio je zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana.

- Oni (Rusi) su doneli odluke, obavezali su se (U Osnivačkom aktu Rusija-NATO) o nenapadanju svojih suseda, što oni i čine, i održavanju redovnih konsultacija sa NATO-om, što ne čine… Stoga mislim da ovaj Osnivački akt u suštini ne funkcioniše zbog Rusije - rekao je on za agenciju Frans pres.

- Sada nemamo ograničenja da imamo jaku poziciju na istočnom krilu i garantujemo da će svaki kvadratni centimetar teritorije NATO-a biti zaštićen članom 5 (Povelje NATO-a) i našim saveznicima - dodao je Džoana.

 

Guverner Luganska: "Ruske snage napreduju iz predgrađa Severodonjecka"

- Nažalost, imamo razočaravajuće vesti, neprijatelj napreduje ka gradu - kazao je Gajdaj za ukrajinsku državnu televiziju, preneo je Rojters, javlja Tanjug.

Guverner Luganska je nešto ranije rekao da su ruske trupe napale grad svim oružjem, uz podršku iz vazduha, i ušle u njegove jugoistočne i severoistočne delove.

 

Nalet ruskih Su-25

Avioni su izvršili raketne napade na objekte Oružanih snaga Ukrajine u niskom letu i uništili prikrivena neprijateljska utvrđenja, opremu i naoružanje.

 

Jaka eksplozija u centru Melitopolja

U centru Melitopolja odjeknula je jaka eksplozija, saopštio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rogov je precizirao da je centar grada bio ispunjen crnim dimom.

 

Gauk: "Ukrajini treba isporučivati oružje"

Bivši nemački predsednik Joahim Gauk smatra da su isporuke oružja Ukrajini sada neophodne za jačanje njene odbrambene sposobnosti.

- Bez oružja saveznika u svetskom ratu Evropa bi bila pod vlašću nacista. Ali i bez tog istorijskog pregleda trebalo bi da nam bude jasno da u sadašnjoj situaciji pre svega moramo dati reč Ukrajini - rekao je Gauk za list „Bild“.

- Ako nam ljudi zatim kažu: Želimo da se borimo za svoju slobodu, čak rizikujemo i živote, onda nije naš posao da im sa bezbednog mesta objašnjavamo šta je ispravno - naglasio je on i dodao da bi to bilo „bezosećajno i krajnje nadmeno“.

 

Na naselja Goljmovski i Dolomitno ispaljeno 10 mina

Ukrajinske trupe pucale su na naselja Golmovski i Dolomitno, ispalivši 10 mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukrajinske trupe su ranije u ponedeljak ispalile šest granata kalibra 122 mm na Golmovskog, navodi agencija RIA Novosti.

Ukrajinske trupe granatirale su selo Bajrak, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Antiruske sankcije će škoditi Japanu

Antiruske sankcije koje je uveo Tokio na neki način će negativno uticati na rad 15.000 japanskih kompanija koje su poslovale sa Rusijom, izračunali su lokalni mediji.

 

Erdogan namerava da danas razgovara sa Putinom i Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nameru da danas razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim, javlja Tanjug.

- Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO). Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO - rekao je Erdogan novinarima u nedelju po povratku iz posete Azerbejdžanu, javila je televizija NTV, preneo je TASS.

 

Foto: EPA

Putovanje u Hersonsku oblast se ne preporučuje

Putovanje u Hersonsku oblast iz regiona Ukrajine koje kontrolišu kijevske vlasti je otvoreno, ali danas nije bezbedno zbog neprijateljstava, rekao je Kiril Stremousov, zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona.

- Prolaz u Hersonsku oblast je danas otvoren, ali nije preporučljivo ići tamo - rekao je Stremousov za RIA Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)